Canalys: PC markt groeit met dubbele cijfers dankzij coronacrisis

Canalys: PC markt groeit met dubbele cijfers dankzij coronacrisis

Canalys: PC markt groeit met dubbele cijfers dankzij coronacrisis

Canalys: PC markt groeit met dubbele cijfers dankzij coronacrisis

Canalys: PC markt groeit met dubbele cijfers dankzij coronacrisis

11-10-2020 | door: Witold Kepinski

Canalys: PC markt groeit met dubbele cijfers dankzij coronacrisis

Een recent onderzoek van Canalys tonen aan dat de wereldwijde pc-markt met 12,7% is gestegen ten opzichte van een jaar geleden tot 79,2 miljoen eenheden in Q3 2020, aangezien het enorm bleef profiteren van de COVID-19-crisis. Dit is de hoogste groei die de markt de afgelopen 10 jaar heeft gezien.

Na een zwak eerste kwartaal zette het herstel in het tweede kwartaal dit jaar door in het derde kwartaal en groeide het zelfs bovenop een sterke markt van het jaar ervoor. Wereldwijde leveringen van notebooks bereikten 64 miljoen stuks (bijna evenveel als het record van Q4 2011 toen notebooks 64,6 miljoen waren), aangezien de vraag bleef stijgen als gevolg van tweede golven van COVID-19 in veel landen en bedrijven bleven investeren in de langere termijn overgangen naar werken op afstand. De zendingen van notebooks en mobiele werkstations groeiden met 28,3% op jaarbasis. Dit in tegenstelling tot desktop- en desktopwerkstations, waar het aantal zendingen met 26,0% afnam.
Lenovo herwon in het derde kwartaal de eerste plaats op de pc-markt met een groei van 11,4% en leveringen overtroffen de grens van 19 miljoen. HP boekte een vergelijkbare indrukwekkende groei van 11,9% om de tweede plaats veilig te stellen met 18,7 miljoen verzonden eenheden. Dell, op de derde plaats, leed aan een kleine daling van 0,5% in zendingen ten opzichte van een jaar geleden. Apple en Acer completeerden de top vijf met een geweldige groei van respectievelijk 13,2% en 15,0%.

"Verkopers, de toeleveringsketen en het kanaal hebben nu de tijd gehad om hun draai te vinden en middelen toe te wijzen aan de levering van notebooks, die een enorme vraag blijven zien van zowel bedrijven als consumenten", zegt Ishan Dutt, analist bij Canalys. “Nadat ze in het tweede kwartaal prioriteit hadden gegeven aan markten met een hoge waarde en grote klanten, hebben leveranciers nu hun aandacht kunnen richten op het leveren van een breder scala aan landen en op het MKB dat eerder dit jaar problemen had met het beveiligen van apparaten. Overheden, die het belang van pc-toegang voor het handhaven van economische activiteit gedurende deze tijd hebben ingezien, zijn tussenbeide gekomen met financiële steun of zelfs volledige device implementaties. Dit is vooral kritiek geweest in het onderwijs, met schoolvoorwaarden die in het derde kwartaal beginnen zonder de mogelijkheid van leren op locatie in veel markten. Bijvoorbeeld, De Britse regering heeft 100.000 notebooks beschikbaar gesteld om ervoor te zorgen dat studenten die niet naar de klas kunnen terugkeren zo min mogelijk worden verstoord in hun vermogen om onderwijs te volgen. Canalys verwacht dat IT-uitgaven, waaronder investeringen in pc's, een belangrijke motor zullen zijn voor economisch herstel in de nasleep van de pandemie."

"De blijvende effecten van deze pandemie op de manier waarop mensen werken, leren en samenwerken, zullen de komende jaren aanzienlijke kansen creëren voor pc-leveranciers", aldus Rushabh Doshi, onderzoeksdirecteur van Canalys. “Nu de grens tussen werk en privé steeds vager wordt, wordt het belangrijk om apparaten te positioneren voor een breed scala aan gebruiksscenario's, met de nadruk op mobiliteit, connectiviteit, batterijduur en weergave en audiokwaliteit. Differentiatie in productportfolio's om belangrijke segmenten zoals onderwijs en mainstream gaming vast te leggen, zal ook zorgen voor groei. En naast de pc zelf, zal er een grotere behoefte zijn aan samenwerkingsaccessoires, nieuwe services, abonnementspakketten en een sterke focus op endpointbeveiliging. Deze trends komen vooral ten goede aan leveranciers die holistische oplossingen bieden waarmee hun klanten structurele veranderingen in hun activiteiten kunnen aanbrengen. Hoewel de focus de afgelopen twee kwartalen op de commerciële pc-vraag lag, zullen de consumentenbestedingen tijdens de feestdagen de pc-markt meer plezier brengen."

Terug naar nieuws overzicht
Hardware