VS overweegt Google te dwingen tot verkoop Chrome

12-10-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

VS overweegt Google te dwingen tot verkoop Chrome

Het Amerikaanse ministerie van Justitie overweegt Google te dwingen de activiteiten rondom zijn webbrowser Chrome en een deel van zijn advertentieactiviteiten af te stoten. De maatregelen zijn onderdeel van een mededingingsonderzoek naar Google.

Dit melden drie anonieme bronnen aan Politico die betrokken zijn bij vertrouwelijke gesprekken over het onderwerp. Indien de VS Google inderdaad dwingt zijn activiteiten af te stoten, is het de eerste keer in decennia dat dit gebeurt in de VS. De stap zou een forse tegenslag zijn voor Google, die in veel inkomsten genereert met zijn advertentie-activiteiten.

Antimededingingsrechtszaak

Het Amerikaanse ministerie van Justitie bereidt momenteel een antimededingingsrechtszaak tegen Google voor, waarin het bedrijf wordt beschuldigd van machtsmisbruik om de online advertentiemarkt. De rechtszaak wordt naar verwachting op korte termijn aangekondigd. De zaak draait om de wijze waarop Google zijn mobiele besturingssysteem Android inzet om het gebruik van zijn zoekmachine te stimuleren.

Politico wijst ook op een recent onderzoek van een Amerikaanse overheidscommissie. Dit onderzoek oordeelt dat Google met de webbrowser Chrome een dusdanig marktaandeel in handen heeft dat het bedrijf de standaarden bepaalt voor de sector.

Verbod of inperken van dataverzameling

Om deze macht tegen te gaan overweegt het Amerikaanse ministerie van Justitie dus Google te dwingen zijn activiteiten rondom Chrome en een deel van zijn advertentieactiviteiten af te storen. Ook andere opties worden onderzocht, zoals afdwingen dat Google de hoeveelheid data die het via Chrome verzamelt inperkt.

Terug naar nieuws overzicht