Esri levert alles-in-een cloud-gebaseerde drone mapping workflow
13-10-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Esri levert alles-in-een cloud-gebaseerde drone mapping workflow

Esri introduceert Site Scan for ArcGIS waarmee een complete end-to-end workflow voor drone mapping mogelijk wordt. De cloud-gebaseerde toepassing stelt gebruikers op een centrale plek in staat drone-vluchten te plannen, de data te verzamelen, verwerken, analyseren en te delen en de drone-vloot te beheren. Het vereenvoudigt het gebruik van drones en delen van informatie met belanghebbenden.

Met de Site Scan for ArcGIS Flight Planning app kunnen drone-vluchten worden gepland en vanuit de app worden gestart. Tijdens de vlucht kan de gebruiker de drone ook handmatig besturen vanuit de app. Een van de nieuwe opties voor het maken van een vluchtplan is de Corridor Scan. Hiermee is het eenvoudiger om langwerpige gebieden in kaart te brengen, zoals dijken en wegen. In plaats van een vlak is het mogelijk om een lijn te tekenen en aan te geven met welke breedte rond deze lijn gevlogen moet worden.

Het creëren van 3D-vluchtplannen en het delen ervan tussen piloten kan de efficiëntie verbeteren. Door 2D- en 3D-data van ArcGIS over elkaar te leggen, wordt de vliegveiligheid vergroot en de kwaliteit van de gegevensvastlegging verbeterd. Behalve het plannen van de vlucht in 3D kan de gebruiker ook in 3D meer informatie krijgen over de omgeving en tijdens de vlucht de drone live monitoren, van het opstijgen tot het landen.

Data manager

De vluchtdata wordt via een schaalbare cloudomgeving verwerkt tot 2D- en 3D-output, waarna de resultaten eenvoudig in een webbrowser zijn te visualiseren en te analyseren. In de data manager kunnen de producten bekeken worden en eventueel verder worden bewerkt. Zo zijn grondcontrolepunten (GCP’s) toe te voegen, die volledig automatisch worden herkend door de software middels machine learning. Dankzij deze GCP’s is de nauwkeurigheid te verhogen tot 1 centimeter of minder, zowel horizontaal als verticaal.

De opgehaalde data is eenvoudig te delen in verschillende formats zoals een 3D-weergave, rapport of kaart binnen ArcGIS Online of ArcGIS Enterprise. Bestanden zijn ook te verzamelen en te bewerken met behulp van reality capture technologie in Autodesk BIM 360, en te exporteren in gangbare bestandsformaten.

Vlootbeheer

Daarnaast houdt vlootbeheer op één plek alle vluchten, dronehardware en vluchthistorie van piloten bij. Drone programmamanagers kunnen aangepaste preflight checklists voor hun teams maken en de reacties in de cloud opslaan.

Voor organisaties in Europa met vereisten op het gebied van databescherming is er een nieuw en volledig onafhankelijk exemplaar van Site Scan for ArcGIS geïmplementeerd op Europese servers, zodat de gegevens in de Europese Unie worden opgeslagen. Voor Amerikaanse bedrijven is er een samenwerking met Auterion, de maker van het meest gebruikte open-source besturingssysteem voor drones, waardoor Site Scan is te gebruiken om missies te plannen en uit te voeren met de Freefly Astro-drone.

Een demo van Site Scan for ArcGIS, die tijdens de Esri GIS Conferentie & Tech 2020 plaatsvond, is te zien in deze video

Terug naar nieuws overzicht

Tags

drones, Cloud
Cloud