Witold Kepinski - 14 oktober 2020

QuTech en Fujitsu werken nauwer samen rond Quantum Computing

QuTech en Fujitsu werken nauwer samen rond Quantum Computing image

QuTech (een samenwerking tussen TU Delft en TNO) en Fujitsu hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend om de krachten te bundelen in een meerjarig onderzoeksproject. Het doel van het project is om de bouwstenen te ontwikkelen voor een modulaire kwantumcomputer op basis van diamanten spin-qubits. Door hun krachten te bundelen, proberen beide partijen voorop te blijven lopen in de kwantumtechnologie.

Modulaire kwantumcomputers
Quantumcomputers kunnen een revolutie teweegbrengen in vele sectoren, bijvoorbeeld op het gebied van geneesmiddelenontwikkeling aldus de twee partners. Door berekeningen uit te voeren met behulp van de fundamentele wetten van de kwantummechanica, kunnen kwantumcomputers bepaalde problemen veel sneller oplossen dan 'klassieke' computers. De reden voor deze snelheidstoename is het feit dat kwantumcomputers verschillende bouwstenen gebruiken, qubits genaamd, terwijl klassieke computers met gewone bits werken. Er zijn veel verschillende benaderingen voor de realisatie van qubits, waaronder het gebruik van spins in diamant. Diamond-spin qubits bieden verschillende voordelen. Omdat ze bijvoorbeeld via optische kanalen met elkaar kunnen worden verbonden, kunnen ze grote kwantumprocessors bouwen door veel onafhankelijke modules aan te sluiten zo melden de twee partners.

Samenwerking
Door QuTech's expertise op het gebied van diamanten spin-qubits en Fujitsu's expertise in klassieke computertechnologie samen te brengen, hopen beide partijen de ontwikkeling van modulaire kwantumcomputers te versnellen. Tim Taminiau, Groepsleider bij QuTech en het Kavli Institute of Nanoscience: “Deze samenwerking stelt ons in staat om ons onderzoek naar modulaire kwantumcomputers met diamanten-spin qubits te versnellen en ons voorop te houden met deze belangrijke technologie. Fujitsu's expertise op het gebied van klassieke computertechnologie zal in hoge mate bijdragen aan onze gezamenlijke inspanning. " Ryoichi Ishihara van QuTech en de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica: "Ik ben enthousiast over de kansen die dit project biedt en kijk uit naar de samenwerking met deze gewaardeerde partner."

De CEO van Fujitsu Laboratories, Hirotaka Hara, kijkt uit naar de positieve impact die de samenwerking zal hebben op de computertechnologie van Fujitsu, met betrekking tot het oplossen van maatschappelijke problemen: “We zijn erg verheugd om samen te werken met QuTech, een leider op het gebied van qubits voor kwantumcomputers met geavanceerde kennis en innovatieve technologie, voor het ontwikkelen van revolutionaire computertechnologie. We verwachten dat deze samenwerking Fujitsu zal helpen om zijn computertechnologie te gebruiken om uitdagende problemen op te lossen waarmee de samenleving wordt geconfronteerd. "

Commercialisering van quantumtechnologie
Door nieuwe inzichten en technieken op te leveren, is het onderzoeksproject ook een belangrijke stap op weg naar de commercialisering van quantumtechnologie. Kees Eijkel, directeur Business Development van QuTech: “Deze samenwerking stelt ons in staat om onze technologische basis verder uit te bouwen, evenals onze toekomstige kansen om de technologie te commercialiseren. Het draagt daarmee direct bij aan onze missie om een economische voetafdruk in Nederland te creëren. ”

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!