Polys stemtool is gemigreerd naar Exonum blockchain framework

18-10-2020 | door: Redactie

Polys stemtool is gemigreerd naar Exonum blockchain framework

Polys, de op blockchain gebaseerde stemtool van Kaspersky Innovation Hub, is gemigreerd naar het Exonum blockchain-framework. Met deze stap kan Polys sneller werken, grootschalige stemmingen verwerken en klanten meer op maat gemaakte mogelijkheden bieden. Daarnaast maakt het ook de implementatie mogelijk van meer geavanceerde end-to-end verifieerbaarheid, evenals sterkere anonimiserings- en coderingsalgoritmen.

Door het onveranderlijke en gedecentraliseerde karakter vormt blockchain de perfecte technologie om gezamenlijke besluitvorming online vorm te geven. Het garandeert dat niemand heimelijk met stemmen kan knoeien. Echter, de snelheid van transacties van veel blockchain-frameworks is beperkt. Zo kan één Ethereum van Polys ongeveer 100-200 transacties per seconde verwerken, terwijl Visa ongeveer 45.000 kan verwerken. De lage productiviteit van een gedistribueerd grootboek kan een belemmering vormen voor grootschalige projecten.

Van Ethereum naar Exonum
Om de transactiesnelheid te vergroten migreerde Polys van een privé blockchain-netwerk, op basis van het Ethereum-protocol, naar Exonum. Dit open-source framework op bedrijfsniveau, ontwikkeld door Bitfury, maakt gebruik van het aangepaste consensus-algoritme, dat snellere bewerkingen mogelijk maakt. Exonum ondersteunt Rust-programmeertaal, waardoor de logica van Polys 'slimme contracten kan worden uitgevoerd, zonder een virtuele machine. Dit komt ook de platformproductiviteit ten goede: het kan tot 5.000 transacties per seconde verwerken met een latentie van 0,5 seconden.

Slimme versleuteling
De verbeterde prestaties stellen Polys in staat om sterkere elliptische curve-cryptografie te implementeren om de keuze van een kiezer te versleutelen. Standaard wordt de sleutel voor decodering opgeslagen door de stemorganisator. Echter, Polys biedt de optie waarbij deze wordt gedeeld tussen verschillende organisaties met behulp van verifieerbare mechanismen voor het delen van geheime of gedistribueerde sleutels. De recente update maakt ook snelle ontwikkeling en implementatie mogelijk van versleutelingsschema's die een klant nodig heeft, bijvoorbeeld om te voldoen aan de eisen van een toezichthouder.

Sterke anonimisering
Polys kan ook anonimisering bieden via een blinde handtekening. Het stemsysteem controleert dan of een stem is verzonden door een bevoegd persoon, zonder het stembiljet aan een exacte kiezer te koppelen of zijn of haar keuze te onthullen. De blinde handtekeningbenadering biedt een betrouwbaardere anonimiseringsmethode, die wordt gegarandeerd door wiskundige algoritmen en die niet afhankelijk is van de verantwoordelijkheid van een derde partij. De ondertekening-service wordt standaard naast de bestaande services van Polys gehost en kan op verzoek worden gehost in de omgeving van een klant. Ook is het mogelijk dat het systeem een schema ondersteunt met meerdere handtekeningen, waarbij meerdere organisaties betrokken zijn.

Verkiezingsproces zonder stemfraude
Verder bevat Exonum een light-client waarmee Polys cryptografisch bewijs kon creëren dat bulletins in de blockchain zijn opgeslagen. Deze functie wordt gebruikt voor end-to-end verificatie en zorgt ervoor dat een verkiezingsproces wordt uitgevoerd zonder stemfraude.

Veilig op maat
Naast beveiligingsverbeteringen kan Polys met de recente update sneller reageren op specifieke klantbehoeften: het framework is in hoge mate aanpasbaar en de logica van slimme contracten kan eenvoudig worden bijgewerkt. Zo kunnen Polys-ontwikkelaars op verzoek snel nieuwe functies toevoegen.

“Met de verschuiving naar een nieuw framework en een modulaire benadering van het platform, kan Polys verschillende stemmingsscenario's van klanten ondersteunen en tegelijkertijd de veiligheid van het proces garanderen. Onze architectuur stelt ons in staat om snel cryptografiemethoden te implementeren als een klant dat nodig heeft, elk kiezers-authenticatiemechanisme te integreren en gemakkelijk aangepaste stembiljetten te introduceren, zoals een voor een referendum met verschillende vragen ”, aldus Alexander Sazonov, Hoofd Product bij Polys.

Terug naar nieuws overzicht
Security