Hardware leasen of Device as a Service?
20-10-2020 | door: Blog
Deel dit artikel:

Hardware leasen of Device as a Service?

Hardware leasen of Device as a service (DaaS): weet jij wat het verschil is tussen de twee? Ze worden nogal eens door elkaar gehaald, en dat is heel begrijpelijk. Er zijn namelijk ook een aantal overeenkomsten. In dit blog vertellen we je meer over de overeenkomsten en de verschillen tussen Device as a Service en hardware lease.

Verschillende termen voor Device as a Service
In de IT-wereld worden verschillende termen gebruikt rondom het concept van Device as a Service. Zo hoor je behalve DaaS ook vaker de termen HaaS, IaaS en PCaaS tegen. Deze afkortingen staan voor Hardware as a Service, IT as a Service en PC as a Service. Doorgaans komen ze op hetzelfde concept neer. Bij ARP kiezen we ervoor om de term DaaS te gebruiken, dat staat voor Device as a Service.

Overeenkomsten hardware leasen en DaaS

Device as a Service is in bepaalde opzichten vergelijkbaar met het leasen van hardware. DaaS wordt ook wel operational lease genoemd, terwijl we met het leasen van hardware financial lease bedoelen. Je betaalt in beide gevallen alleen voor het gebruik van het device, en dus niet voor het bezit ervan. Maar daar houden de overeenkomsten grotendeels op.

Hardware leasen
Het leasen van hardware wordt ook wel financial lease genoemd. Bij het leasen van hardware ben je tijdens het afsluiten van het leasecontract geen eigenaar van de betreffende devices. Maar aan het einde van de contractlooptijd ben je dat wél. De hardware staat dan ook gewoon op je balans. Als je het leasecontract afsluit weet je niet precies wat de restwaarde van de devices is tegen het einde van de looptijd. Daarnaast ben je zelf verantwoordelijk voor het onderhoud en het beheer van de devices die je leaset.

Device as a Service
Bij DaaS betaal je net als bij financial lease alleen voor het gebruik van het device. Maar bij DaaS neemt de leverancier het device aan het einde van de contractlooptijd weer terug. Maar dat is lang niet het enige verschil. Naast het gebruik zijn er bij DaaS ook verschillende services inbegrepen. Denk hierbij aan services zoals de plaatsing en installatie van devices, maar ook aan het onderhoud, de reparaties, de vervanging en de afvoer van devices. Met Device as a Service ontzorg je jouw organisatie dus compleet op het gebied van hardware. Daarbij zijn je medewerkers en eindgebruikers van je altijd voorzien van de meest moderne en up-to-date devices.

Steeds meer bedrijven kiezen voor DaaS
Dit is voor veel bedrijven een aantrekkelijke optie. Het biedt meer flexibiliteit, zodat op- en afschalen makkelijker is. Daarnaast liggen de kosten lager in vergelijking tot het aanschaffen van nieuwe hardware. Bovendien geeft het IT-afdelingen meer tijd en ruimte. Zij zijn minder bezig met het dagelijkse beheer van de hardware en kunnen hierdoor meer tijd besteden aan relevante IT-taken.

De 5 voordelen Device as a Service

Device as a Service is het ideale concept om werkplekken van eindgebruikers te voorzien van hardware. En dat is logisch, want Device as a Service heeft meerdere voordelen:

1. Verschuiving van CAPEX naar OPEX
2. Transparante en voorspelbare kosten
3. Flexibiliteit en schaalbaarheid
4. Meer tijd voor kerntaken IT-afdeling
5. De nieuwste devices die altijd up-to-date zijn

Tip: Veel organisaties onderschatten de hoeveelheid tijd die ze kwijt zijn aan de aanschaf, de implementatie, het beheer en de afvoer van devices. Dit zijn verborgen kosten die vaak niet worden verwerkt in business cases. Bereken daarom ook deze kosten als je overweegt om de overstap naar DaaS te maken.

Overzicht device as a Service vs. hardware lease

Onderstaande opsomming maakt de verschillen tussen Device as a Service en financial lease duidelijk zichtbaar:

Device as a Service  ofwel operational lease

  • Organisatie is geen eigenaar van hardware
  • Hardware staat niet op balans
  • Onderhoud en beheer zijn inbegrepen in contract
  • Meestal voordeliger dan hardware lease

Hardware lease ofwel financial lease

  • Organisatie na looptijd eigenaar hardware
  • Hardware staat op balans
  • Zelf verantwoordelijk voor beheer en onderhoud
  • Onduidelijkheid over restwaarde hardware
  • Doorgaans minder voordelig dan DaaS

Webinar Device as a Service

Donderdag 8 oktober gaven ARP-experts Noël Brouwer en Jef Beenkens een webinar waarin zij tot in detail het concept Device as a Service bespraken. Hierin legden zij onder andere uit waarom organisaties kiezen voor DaaS, wat de voordelen zijn en hoe het implementatieproces verloopt. Ook benieuwd hoe DaaS jouw organisatie kan ondersteunen? Kijk dan hier het webinar terug.

Door: ARP

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Hardware
Hardware