Startupbootcamp werkt samen met StartupAmsterdam en Smart Health Amsterdam

22-10-2020 | door: Witold Kepinski

Startupbootcamp werkt samen met StartupAmsterdam en Smart Health Amsterdam

StartupAmsterdam en Smart Health Amsterdam hebben de handen ineengeslagen met Startupbootcamp om een nieuw digitaal community platform te lanceren ter ondersteuning van ondernemers.

Het nieuwe programma, Amsterdam Squared, is volledig online en richt zich op Amsterdamse ondernemers die zich vanaf 19 oktober 2020 hier kunnen inschrijven. Het nieuwe platform stimuleert de ontwikkeling en groei van innovatieve start-ups en scale-ups door middel van relevante content, e-learning, een online community en een groot aantal exclusieve deals van Startupbootcamp, mede mogelijk gemaakt door bedrijven als Amazon Web Services en Freshworks. De programma content, het materiaal voor e-learning, de community en de andere functies van het platform worden geïntegreerd via het digitale accelerator platform van Startupbootcamp, dat de naam Accelerator Squared heeft gekregen.

Accelerator Squared is de afgelopen 18 maanden binnen Startupbootcamp ontwikkeld als interne start-up. De kiem voor dit initiatief werd gelegd toen Patrick de Zeeuw, medeoprichter en CEO van Startupbootcamp, een digitaal platform wilde ontwikkelen voor ondersteuning en mogelijk zelfs disruptie van de reguliere accelerators van Startupbootcamp, waartoe slechts 10 start-ups per cohort worden toegelaten. De Zeeuw vroeg een kleine groep Startupbootcamp-medewerkers onder leiding van Kauan von Novack, de verantwoordelijke voor de digitale transformatie van Startupbootcamp, om dit platform te realiseren. De visie van De Zeeuw was dat de eendaagse programma’s van Startupbootcamp, waarvoor de oprichters van startups moesten reizen naar de locatie waar het programma werd aangeboden, vervangen konden worden voor volledig digitale programma’s waaraan startups over de hele wereld kunnen deelnemen. En dat op een nog veel grotere schaal dan mogelijk is met de reguliere programma’s van Startupbootcamp. Nadat Startupbootcamp de afgelopen 10 jaar zo’n 100 programma’s had uitgevoerd, vond De Zeeuw dat de tijd was gekomen voor een digitale transformatie. Doordat verschillende onderdelen van de programma’s voor elk cohort hetzelfde zijn, kan de ‘levering’ van deze elementen gedeeltelijk worden geautomatiseerd. De waarde die Startupbootcamp voor startups en scale-ups heeft, bestaat voor een belangrijk deel uit de community en het netwerk van meer dan tienduizend mentors, duizenden investeerders en honderden bedrijfspartners.

Volledige digitalisering

Het doel van het platform is om het zogeheten ‘oprichters traject’, een traject wat zich richt op het opstarten en opschalen, tot en met het overdragen van een nieuw bedrijf, volledig te digitaliseren. Het interne platform van Startupbootcamp, dat onder de naam Accelerator Squared draait, staat de laatste tijd sterk in de belangstelling van overheden over de hele wereld, die hun lokale ecosystemen voor start-ups en scale-ups beter willen faciliteren.

De samenwerking tussen StartupAmsterdam, Smart Health Amsterdam en Accelerator Squared van Startupbootcamp is een mooi voorbeeld van de strategische ondersteuning die overheden willen bieden aan de start-ups en scale-ups in hun gemeenschap. De Gemeente Amsterdam heeft deze strategische intentie uitgesproken toen ze in 2015 van start gingen met StartupAmsterdam. De afgelopen jaren is Amsterdam uitgegroeid tot een Europese hotspot voor start-ups en scale-ups. Volgens het nieuwste rapport van StartupGenome staat Amsterdam in Europa op de 3e en wereldwijd op de 12e plaats als het gaat om de meest succesvolle ecosystemen voor start-ups.

Ondernemers in het Amsterdamse ecosysteem krijgen rechtstreeks toegang tot alle relevante lokale en internationale netwerken met betrekking tot commerciële samenwerking, investeringskansen, domeinexpertise, marktinzichten en mogelijkheden om te netwerken.

Kauan von Novack, Chief of Transformation van Startupbootcamp en Managing Director van Accelerator Squared: “Startupbootcamp is heel enthousiast over de samenwerking met de belangrijkste stakeholders in Amsterdam om ondernemerschap en digitale acceleratie in de stad te bevorderen. Het ondersteunen van innovators om uitdagingen te overwinnen en innovatieve oplossingen te ontwikkelen staat centraal bij alles wat we doen. Ondernemerschap speelt een cruciale rol bij het overwinnen van een economische crisis. Het is daarom nu het uitgelezen moment om te beginnen met dit digitale accelerator- en community platform, waaraan ondernemers geheel kosteloos en volledig online kunnen deelnemen op het moment dat het hen schikt."

Hij vervolgt: "In onze accelerator en online community is alle expertise verwerkt die we hebben opgebouwd door jarenlang te investeren in het accelereren van ruim 1000 start-ups over de hele wereld. Het platform geeft onder meer toegang tot tal van cursussen. Verder biedt het platform een unieke kans voor interactie met collega-ondernemers uit het Amsterdamse ecosysteem, waarbij ondernemers contact kunnen leggen en samen kunnen werken met andere oprichters, experts, innovators en investeerders die een positieve impact willen hebben. We zijn er trots op dat zoveel start-ups en scale-ups kunnen profiteren van onze e-learning, onze expertise, ons netwerk en de evenementen die we organiseren.”

Patrick de Zeeuw, oprichter en CEO van Startupbootcamp is blij met de samenwerking met StartupAmsterdam en Smart Health Amsterdam: “Dit initiatief versterkt de positie van Amsterdam als een van de beste ecosystemen voor start-ups in Europa en de wereld. Het doel van deze transformatie is om de komende 10 jaar 1 miljoen start-ups en scale-ups te helpen om verder te groeien, alsook nog meer positieve impact te creëren. Deze doelstelling is alleen haalbaar als we optimaal gebruikmaken van de mogelijkheden die de digitale technologie biedt.”

Hij vervolgt: “Als ondernemer, lid van de adviesraad van 30 scale-ups en direct betrokkenen bij meer dan 50 Startupbootcamp-programma’s, weet ik uit eigen ervaring heel goed met welke uitdagingen start-ups en scale-ups kunnen worden geconfronteerd. Twee jaar geleden besloten we daarom om het programma ‘Tienjarige oprichters traject van opstarten en opschalen tot overdragen’ te gaan digitaliseren. Hierbij besteden we aandacht aan alle belangrijke uitdagingen waar start-ups en scale-ups tijdens hun traject mee te maken krijgen en bieden we hun de tools, de content en de community die ze nodig hebben om deze uitdagingen snel te overwinnen, waarbij ze tegelijkertijd nieuwe mogelijkheden en connecties kunnen opdoen.”

Femke Blokhuis, Director of Smart Health Amsterdam: “Een startup laten groeien en de groei van een volwassen bedrijf in de gezondheidssector stimuleren, kan een enorme uitdaging zijn vanwege het vinden van toegang tot gegevens en financiering. Smart Health Amsterdam geeft volledige ondersteuning aan getalenteerde en moedige health-tech ondernemers met Amsterdam Squared door dit unieke platform samen met StartupAmsterdam en Startupbootcamp te lanceren. Dit platform is op een meer schaalbare en op maat gemaakte manier gebouwd dan alle andere tools die er zijn”

Bas Beekman, directeur van StartupAmsterdam: “Bij StartupAmsterdam zijn we er trots op om initiatieven zoals Startupbootcamp's Accelerator Squared te ondersteunen. Met deze samenwerking kunnen we Amsterdamse startups en scale-ups op grotere schaal helpen door digitalisering te combineren met de kracht van een lokaal ecosysteem. Deze unieke samenwerking brengt iets nieuws op tafel door een gemeenschapsruimte ‘van Amsterdam voor Amsterdam’ aan te bieden en de stad inclusief en open te houden voor jonge ondernemers. Het is altijd heel gemakkelijk geweest om in contact te komen met mensen in de stad, Amsterdam Squared biedt een nieuwe mogelijkheid voor innovators, ondernemers en investeerders om elkaar te ontmoeten.”

Deelnemen

Start-ups en scale-ups die aan de digitale accelerator van Amsterdam Squared willen deelnemen, kunnen zich hier GRATIS inschrijven. De digitale accelerator geeft onder andere toegang tot Het Tienjarige Oprichterstraject, exclusieve deals voor start-ups en een wereldwijde community van innovators en speciale evenementen.

Terug naar nieuws overzicht