SAP voelt corona pandemie

SAP CEO Christian Klein

26-10-2020 | door: Witold Kepinski

SAP voelt corona pandemie

SAP zag zijn omzet over het derde kwartaal van dit boekjaar met 4 procent dalen naar 6,35 miljard euro. Dit werd mede veroorzaakt door de coronacrisis. De SAP cloud business steeg met 11 procent naar bijna 2 miljard euro. De bedrijfswinst is 12 procent gedaald naar 1,47 miljard euro. De SAP aandelen daalden ongeveer 18 procent in waarde na de bekendmaking van de resultaten. De SAP cijfers zetten ook de aandelen van directe concurrenten onder druk zoals van Salesforce, Workday en Oracle.

Voor heel 2020 rekent SAP nu op een omzet tussen de 27,2 miljard tot 27,8 miljard euro, op basis van gelijke wisselkoersen. Eerder werd op 27,8 miljard tot 28,5 miljard euro gerekend. Voor de operationele winst voorspelt SAP nu een bedrag tussen de 8,1 miljard tot 8,5 miljard euro. Eerder lag de bovenkant van die bandbreedte op 8,7 miljard euro. De voorspellingen voor de middellange termijn werden eveneens aangepast.

Snijden in investeringen

SAP wijst op de opleving van het aantal coronabesmettingen in de afgelopen tijd en de herinvoering van lockdownmaatregelen in bepaalde regio's, waardoor het herstel van de crisis wordt ondermijnd. Vanwege de crisis snijden bedrijven in hun investeringen, waar SAP last van heeft. Wel verkoopt het bedrijf meer clouddiensten.

SAP meldt in zijn jaarcijfers positief te blijven: "COVID-19 heeft een omslagpunt gecreëerd voor onze klanten. De overstap naar de cloud in combinatie met een echte bedrijfstransformatie is een must geworden voor bedrijven om veerkracht te krijgen en hen te positioneren om sterker uit de crisis te komen. Samen met onze klanten en partners zullen we co-innoveren en opnieuw uitvinden hoe bedrijven in een digitale wereld opereren. SAP zal de groei in de cloud versnellen tot meer dan 22 miljard euro in 2025 en het aandeel van meer voorspelbare inkomsten uitbreiden tot ongeveer 85%", aldus SAP ceo Christian Klein (foto).

"In het derde kwartaal bleven we onze bedrijfsmarge verbeteren ten opzichte van een sterke vergelijking van vorig jaar in een uitdagende omgeving. De winst per aandeel en de cashflow groeiden zelfs nog sneller. Dit stelt ons in staat om onze vooruitzichten voor de vrije kasstroom voor 2020 zelfs verder te verhogen dan de doelstelling die afgelopen november werd gecommuniceerd. Onze versnelde overstap naar de cloud zorgt ervoor dat we onze weg als cloudgroeibedrijf voortzetten, terwijl we ons blijven richten op kostenefficiëntie. Deze acties en ons veerkrachtige bedrijfsmodel positioneren ons goed om onze nieuwe ambitiedoelstellingen te halen nu de onzekerheid verdwijnt", alds cfo Luka Mucic.

Lees alle details verder hier.

In samenwerking met Datanews

Terug naar nieuws overzicht
Software