Topmannen Google, Facebook en Twitter verdedigen sectie 230 tegenover Amerikaanse Senaat

29-10-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Topmannen Google, Facebook en Twitter verdedigen sectie 230 tegenover Amerikaanse Senaat

Topmannen Sundar Pichai, Mark Zuckerberg en Jack Dorsey van respectievelijk Google, Facebook en Twitter benadrukken tijdens een hoorzitting van het Amerikaanse Senaat het belang van sectie 230 van de Communications Decency Act. Deze Amerikaanse wet zorgt dat internetbedrijven niet verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor wat gebruikers op hun platform plaatsen. Dorsey waarschuwt dat de manier waarop we nu online communiceren kan 'instorten' indien de wet op de schop gaat.

Sectie 230 is al enige tijd onderwerp van discussie. Critici stellen dat de wetgeving internetbedrijven te veel bescherming biedt. Republiekeinen stellen dat bedrijven selectieve censuur toepassen tegen conservatieve partijen. Democraten stellen juist dat de bedrijven te weinig actie ondernemen tegen misinformatie rondom de komende presidentsverkiezingen.

Vrijheid van meningsuiting

Pichai, Zuckerberg en Dorsey noemen vrijheid van meningsuiting op internet cruciaal. Sectie 230 geeft volgens hen de tools die nodig zijn om een balans te bewaren tussen vrijheid van meningsuiting en het modereren van content.

De topmannen zijn het ermee eens dat bedrijven verantwoordelijk zouden moeten worden gehouden indien zij als uitgever functioneren. Tegelijkertijd weigeren de bedrijven als 'scheidsrechter' op te treden omtrent politieke uitspraken.

Impact op online communicatie

Pichai waarschuwt ook dat indien Sectie 230 wordt afgezwakt, dit de wijze waarop mensen online communiceren fors kan beïnvloeden. Zuckerberg zegt het wijzigen van de wet te steunen, maar waarschuwt wel dat techplatform hierdoor meer content kunnen gaan verwijderen om juridische implicaties te voorkomen.

Sommige Democraten zijn niet te spreken over de timing van de hoorzitting. Zo omschrijft de Democratische senator Brian Schatz als 'pesterij bedoeld voor electorale doeleinden'. Ook Tammy Baldwin, Ed Markey en Amy Klobuchar zijn van mening dat de hoorzitting vooral gericht is voor de herverkiezing van president Donald Trump.

Terug naar nieuws overzicht