LinkedIn: banenaanbod in tech sector is groot

LinkedIn: banenaanbod in tech sector is groot

LinkedIn: banenaanbod in tech sector is groot

29-10-2020 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

LinkedIn: banenaanbod in tech sector is groot

Nieuwe gegevens van LinkedIn laten wereldwijd stagnatie zien van het herstel van de arbeidsmarkt. Recente data tonen dat het wervingspercentage* op het platform in maart en april sterk daalde en in mei een dieptepunt van -38% bereikte. Hoewel het aantal wervingen in Nederland sindsdien is verbeterd en terug klimt naar het niveau van voor de dip in maart, lijkt de werving van nieuw personeel te stagneren. Wel is het banenaanbod in de technologische sector groot.

De gegevens van LinkedIn bieden inzicht in het aantal wervingen van 12 februari tot en met 14 oktober 2020. De stagnatie is niet alleen in Nederland zichtbaar: nergens in Europa is consistent herstel te zien. Het vermijden van een strenge lockdown betekent geeft bovendien niet direct zekerheid voor de arbeidsmarkt: het wervingspercentage van Zweden blijft achter op de andere landen en laat nog geen groei zien. Frankrijk, dat wel in een strenge lockdown ging, laat het meest constante herstel zien.

Digitalisering en meer vraag in de techsector

Toch lijken er wel degelijk groeimogelijkheden te zijn voor professionals, het platform laat zien dat er meer dan 14 miljoen vacatures beschikbaar zijn op LinkedIn wereldwijd. De vraag naar talent ligt in specifieke sectoren: zo zijn medewerkers met digitale skills in trek en is het banenaanbod in de technologische sector groot. Om- of bijscholing om meer digitale vaardigheden te verwerven, vergroot de kansen van werkzoekenden voor deze banen. Banen waar veel vraag naar is zijn accountmanagers, projectmanagers en software developers. De snelst groeiende vaardigheden wereldwijd sinds maart zijn skills in online marketing, gegevensanalyse, programmeren en agile projectmanagement.


Marcel Molenaar, Country Manager Benelux van LinkedIn: “We hebben te maken met een moeilijke banenmarkt, waarbij de concurrentie groot is. Toch liggen er kansen en zoals we zien aan de hand van de data op het platform neemt het aantal wervingen weer toe. Het is nog nooit zo belangrijk geweest om proactief te zijn bij het zoeken naar een baan. We hopen dat de verschillende tools die LinkedIn biedt, zoals het nieuwe Career Explorer Dashboard en onze gratis leermiddelen, werkzoekenden zullen helpen kansen te vinden in deze steeds veranderende wereld van werk.”

Werkzoekenden helpen bij het vinden van nieuwe kansen

Om werkzoekenden te helpen die op zoek zijn naar een nieuwe baan of kansen, stelt LinkedIn een aantal tools beschikbaar:

Career Explorer - een interactieve tool om mensen te helpen banen te vinden die bij hun vaardigheden passen. Met behulp van LinkedIn-gegevens kunnen werkzoekenden zien hoe hun vaardigheden hen naar nieuwe carrièremogelijkheden kunnen leiden en welke aanvullende vaardigheden ze mogelijk nodig hebben. Dit wordt nu wereldwijd in bèta uitgerold en kan je vinden via opportunity.linkedin.com.

Met het profielfotokader #OpenToWork kunnen leden hun werkgevers laten weten dat ze op zoek zijn naar nieuwe kansen. Deze tool is ondertussen door meer dan 3 miljoen leden wereldwijd gebruikt. Leden met een #OpentoWork-kader ontvangen gemiddeld 40% meer berichten van recruiters en hebben 20% meer kans om berichten te ontvangen van de bredere LinkedIn-community.

Om nieuwe vaardigheden op te doen, kunnen mensen toegang krijgen tot bijna 1.000 uur aan gratis cursussen van Microsoft en LinkedIn om de vaardigheden te leren waar werkgevers tegenwoordig het meest om vragen. Alleen al in de afgelopen drie maanden hebben bijna 13 miljoen mensen over de hele wereld digitale vaardigheden geleerd via deze weg.

Terug naar nieuws overzicht