Britse willen massaclaim neerleggen bij Facebook vanwege Cambridge Analytica

29-10-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Britse willen massaclaim neerleggen bij Facebook vanwege Cambridge Analytica

Een groep boze Britse gebruikers wil Facebook voor de rechter dagen vanwege het Cambridge Analytica-schandaal. De groep Facebook You Owe Us wil een massaclaim neerleggen bij het Amerikaanse social media-bedrijf.

Dit meldt de BBC. Cambridge Analytica is een bedrijf dat in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 de persoonlijke informatie van zo'n 87 miljoen Facebook-gebruikers had verzameld. Het bedrijf stelde deze informatie te gebruiken om psychologische profielen van gebruikers op te stellen via een Facebook-quiz. Deze quiz bleek echter ook informatie van Facebook-vrienden van gebruikers te verzamelen.

'Boete is kleingeld'

Naar aanleiding van het schandaal kreeg Facebook van de Britse overheid een boete van 500.000 pond opgelegd. Facebook You Owe Us vindt dit bedrag veel te laag en spreekt van kleingeld. De groep wil een massaclaim neerleggen bij Facebook en roept Britse gebruikers op zich aan te sluiten. De zaak heeft betrekking op de misbruik van gegevens van ongeveer een miljoen Britse gebruikers.

Facebook zegt in een reactie nog geen documenten over de claim te hebben ontvangen. Ook wijst een woordvoerder op eerder onderzoek van de Britse Information Commissioner's Office, waarbij servers van Cambridge Analytica in beslag zijn genomen. Uit dit onderzoek is geen bewijs naar voren gekomen dat gegevens aan Cambridge Analytica zijn verstrekt.

Terug naar nieuws overzicht