De Alation-catalogus is een platform

Aaron Kalb, Chief Data & Analytics Officer en co-founder Alation

07-11-2020 | door: Hans Steeman
Deel dit artikel:

De Alation-catalogus is een platform

Strategische data is tegenwoordig bij elk bedrijf in zeer grote hoeveelheden aanwezig. Steeds vaker noemt men de data die een bedrijf bezit, het grootste kapitaal dat men op de balans heeft. Echter, zonder mogelijkheden voor een gedegen analyse, is die data helemaal niets waard. De gebruikers, bijvoorbeeld de medewerkers en klanten, moeten in het stuwmeer snel en efficiënt kunnen vinden wat ze zoeken. Alleen dan is de informatie te kapitaliseren.

De start-up Alation uit Redwood in Californië, heeft met het platform Alation het systeem gebouwd dat veel bedrijven helpt de ontginning van de onschatbare waarde van het stuwmeer door de verzamelde indexeren, catalogiseren en zo te benutten. De functie Search & discovery is de eerste use case van dit platform. Met de toevoeging van kunstmatige intelligentie ontstaan er nieuwe mogelijkheden en komt datamining via dit platform echt van de grond. Aaron Kalb (foto), de Chief Data & Analytics Officer en co-founder van Alation, noemt zijn platform de Siri voor de enterprise. De data is in verschillende vormen beschikbaar: de ruwe data, de classificaties en uiteindelijk interpretaties. Kalb noemt het een GPS-achtige tocht door de data met turn-by-turn navigatie die uiteindelijk het doel ontsluit.

De vertrouwenscontrole “trust check” in het systeem is als een spellingcorrectie, maar dan voor SQL-data. Alation search is een standaard webpagina die aangepast kan worden. Het geeft de beheerder de ruimte om de zoekfunctie in ene webpagina te ontsluiten, zodat de eindgebruiker op een herkenbare manier zijn data kan vinden. Met Google is inmiddels iedereen groot geworden. Hoe simpeler de data te ontsluiten is, des te vaker wordt hij gebruikt en des te meer waarde levert hij op.; aldus Aaron Kalb.
Het hele systeem kan op verschillende manieren geïmplementeerd worden. Zo is er de cloud-oplossing, een on-prem aanpak en is ook een combinatie mogelijk.

Door: Hans Steeman

Terug naar nieuws overzicht