Witold Kepinski - 07 november 2020

Forrester belicht belangrijkste opkomende technologie trends

Forrester belicht belangrijkste opkomende technologie trends image

CIO's moeten in het komende decennium zowel reageren op digitale versnelling als proactief omgaan met onzekerheid. Snel veranderende consumententrends, complexe veiligheidsproblemen, het ethisch gebruik van kunstmatige intelligentie en de toenemende impact van klimaatverandering zullen bedrijven ertoe aanzetten om systeemrisico's op te nemen in hun langetermijnplanning.

Dit voorspelt onderzoeksbureau Forrester. Het rapport 'Top Trends And Emerging Technologies, Q3 2020' belicht de belangrijkste trends. Het verdeelt opkomende technologieën over zeven hoofddomeinen, die ieder volgens de marktonderzoeker een grote rol zullen spelen bij het versnellen van deze verschuiving:

  • kunstmatige intelligentie
  • bedrijfsautomatisering en robotica
  • beheer van bedrijfsrisico's
  • menselijke ervaring en productiviteit
  • nieuwe rekenarchitecturen
  • next-generation communicatie
  • Zero Trust-beveiliging

Stijgende vraag naar ethische AI

In het verleden hebben bedrijven die machine learning en andere AI-technologieën gebruikten, weinig aandacht besteed aan hun ethische impact. Consumenten en werknemers verwachten echter steeds meer dat bedrijven AI op een verantwoorde manier toepassen. De komende jaren kiezen bedrijven er daarom bewust voor om zaken te doen met partners die zich committeren aan data-ethiek en datapraktijken toepassen die hun eigen waarden en die van hun klanten weerspiegelen.

Herformulering van automatiseringsroadmaps

COVID-19 verandert de automatiseringsagenda's van bedrijven snel in de richting van backofficeprocessen en zakelijke veerkracht. Intelligente automatisering wordt gekenmerkt door robotachtige en digitale procesautomatisering met pragmatische AI en low-code tools. Deze technologieën helpen bedrijven efficiënter en veerkrachtiger te worden terwijl ze hun activiteiten uitbreiden.

Op weg naar hyperlokale bedrijfsactiviteiten

In het komende decennium zullen grote ondernemingen hun vermogen om hyperlokaal te opereren verbeteren, waarbij regionale middelgrote bedrijven groeien en uitbreiden naar nieuwe regio's. Organisaties zullen architecturen moeten ontwerpen die systemen voor klantbetrokkenheid en bedrijfsvoering strategisch kunnen distribueren naar belangrijke geografische regio's met behoud van de voordelen van gecentraliseerd technologiebeheer. Zero Trust-beveiliging helpt klanten bij het navigeren door deze verschuiving.

Innovatie stimuleren met cloud-native technologieën

Opkomende cloud-native technologieën - geboren uit open source en ontstaan in public clouds - stimuleren snelle innovatie. Niet alleen in de public cloud, maar ook daarbuiten. In de komende vijf jaar luiden cloud-native technologieën zoals containerplatforms en serverless computing een nieuw tijdperk van gedistribueerde bedrijfssoftware in.

Cloudstrategieën naar de edge verschuiven

De populariteit van edge computing is historisch verbonden met het Internet of Things. In 2020 leiden innovaties in de volgende generatie communicatie, cloud-native technologieën en edge computing-architecturen toot doorbraken op het gebied van cloud-to-edge-integratie. In de komende drie tot vijf jaar wijzigen bedrijven hun cloudstrategie om meer edge-services van meer leveranciers op te nemen, waardoor de dominantie van de publieke cloudleverancier op de markt onder druk komt te staan.

"Het recept voor succesvolle technologische innovatie is aan het veranderen", zegt Brian Hopkins, VP en hoofdanalist bij Forrester. “De strategieën die in de jaren 2010 werkten, zullen in de jaren 2020 niet werken. Bedrijven die op grote schaal inzetten op nieuwe bedrijfsmodellen, nieuwe manieren van werken en nieuw talent, zullen zich beter aanpassen aan en veerkrachtiger zijn voor de ontwrichtende krachten die kenmerkend zijn voor de jaren 2020. Om vooruit te komen, moeten CIO's het besluit van hun organisatie om digitaal te transformeren vernieuwen en deze inspanningen omzetten in onmisbare fundamentele investeringen."

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!