Wouter Hoeffnagel - 10 november 2020

Computerfabrikant Compal getroffen door ransomware

Computerfabrikant Compal getroffen door ransomware image

Het Taiwanese Compal is getroffen door ransomware. De computerfabrikant met onder meer Apple, Dell, HP en Lenovo als klant bevestigt de aanval.

De aanval is zondag ontdekt. Naar schatting zijn ongeveer een kwart van de computers van de organisatie besmet met de ransomware DoppelPaymer. De aanvallers vragen naar verluid 14 miljoen euro losgeld van Compal om de systemen weer toegankelijk te maken. DoppelPaymer richt zich overigens niet alleen op het gijzelen van systemen en gegevens, maar ook op datadiefstal. Bij eerdere aanvallen met de ransomware is data van slachtoffers verstuurd naar servers van de aanvallers, waarna zij dreigen de gegevens te publiceren indien het geëiste losgeld niet wordt betaald.

De ransomwareaanval werd in eerste instantie ontkent. Compal meldde in eerste instantie getroffen te zijn door storingen en aan een oplossing werken. Medewerkers van Compal lekte echter een losgeldbrief naar Taiwanese media, waarin aanvallers 1.100 bitcoins losgeld eisen om de systemen weer toegankelijk te maken. Compal erkent de aanval inmiddels alsnog.

Cyber Future Event Maikel Rollman BW Gartner BW tm 02-11-2024
DIC Awards BN tm 21-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!