Gartner: EMEA-regio investeert komend jaar bijna drie procent meer in IT

11-11-2020 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Gartner: EMEA-regio investeert komend jaar bijna drie procent meer in IT

IT-investeringen in de EMEA-regio komen in 2021 naar verwachting uit op 1,075 biljoen dollar. Dit is een stijging van 2,8% ten opzichte van 2020. Dit jaar lopen de investeringen echter met 6,5% terug.

Dit voorspelt onderzoeksbureau Gartner. "De gecombineerde effecten van de Brexit en COVID-19 maatregelen zorgen dat de IT-investeringen in EMEA in 2020 dalen", zegt John-David Lovelock, distinguished research vice president bij Gartner. "Voor de pandemie voerden de meeste organisaties hun digitale strategieën op een stabiel tempo uit. De weg vooruit voor organisaties in 2021 is het versnellen van digitale business initiatieven in plaats van deze te vertrouwen en het financieren van initiatieven door het toewijzen van financiering van andere gebieden van IT."

Lager investeringen in alle segmenten

Naar verwachting nemen de EMEA-investering in alle segmenten van de ICT-sector af. De daling is het grootste onder devices, waar 15,1% minder in is geïnvesteerd. Datacentersystemen volgen met 7,7% en IT-diensten met 7%.

In 2021 keert groei echter terug op de markt. De vraag naar enterprise systemen stijgt komend jaar naar verwachting met 6,1%, waarmee dit segment veruit de snelste groeier is. Datacentersystemen volgen met 4,1% en IT-diensten met 2,5%. Ook de vraag naar devices stijgt in 2021 weer, met 1,7%. Als we inzoomen op dit segment blijkt onder meer dat de investeringen in dunne en lichte notebooks naar verwachting met 10% stijgt. Bedrijven investeren naar verwachting fors meer in desktop-as-a-service platformen (+60%).

gartner-emea-investeringen-2019-2021.png

Werken op afstand

"De pandemie dwingt werknemers werken op afstand te omarmen, wat dit een strategisch workforce beleid maakt", zegt Ranjit Anwal, research vice president bij Gartner. "Mobiele PC's zijn noodzakelijk voor werken op afstand en EMEA-organisaties focussen zich opnieuw op investeringen in mobiele PC's."

De snelheid waarmee werken op afstand wordt omarmd varieert wereldwijd. De Verenigde Staten (VS) gaan hiermee in 2021 aan leiding, waarbij 52% van de Amerikaanse werknemers op afstand werkt. Binnen de Europese Unie (EU) wordt onder meer in het Verenigd Koninkrijk op grote schaal op afstand gewerkt (48%). In Duitsland en Frankrijk bedragen deze percentages respectievelijk 38% en 34%.

Investeringen in leveren van technologieën om remote werknemers te ondersteunen zorgt dat de investeringen in dergelijke technologieën in de EMEA-regio komt jaar met 5% stijgen. EMEA-organisaties vergroten hun totale investeringen in collaboratie- en contentplatformen met 17%, securitysoftware met 11% en cloud conferencing met 4%.

Meer informatie is hier beschikbaar.

Terug naar nieuws overzicht
Mobility