Redactie - 16 november 2020

Qwiek.connect webcam verbindt familie en inwoners zorghuizen

Qwiek.connect webcam verbindt familie en inwoners zorghuizen image

Dit jaar is door de beperkingen vanwege COVID-19 maar al te duidelijk geworden dat de impact van het gebrek aan contact en interactie met familie een hoop teweeg brengt. Ook de eenzaamheid in Nederlandse zorghuizen is door de coronacrisis toegenomen. De innovatie Qwiek.connect brengt mensen in deze roerige tijden weer veilig bij elkaar en zorgt voor de broodnodige verbinding. Beeldbellen met ‘real-life’ beleving.

De Qwiek.connect is slimme webcam met een gebruiksvriendelijke app, waarmee familie en zorgverlener in combinatie met de Qwiek.up, een audiovisuele projector, eenvoudig en veilig connectie kunnen maken. De Qwiek.up wordt al in ruim 1 op de 3 Nederlandse zorghuizen ingezet om onrust bij bewoners weg te nemen

Contact leggen tussen bewoners en familie is op dit moment erg lastig. Eenzaamheid en onbegrip bij bewoners zijn vaak het gevolg, evenals onrustige zorgmomenten en een hogere werkdruk in de ouderenzorg, doordat intensievere begeleiding door zorgmedewerkers nodig is. Er is de afgelopen maanden van alles geprobeerd om het contact met familie zo veel mogelijk te behouden en tot stand te brengen. Tablets, telefoons, bezoekcontainers, maar met name het videobellen via Facetime of Skype werd veelal ingezet. En dat bleek lang niet altijd succesvol. “Het kijken naar het kleine beeldscherm met onhandige touchscreens, waarbij per ongeluk de verbinding wordt verbroken door opa of oma. Het zorgt vaak voor verwarring of te veel afleiding bij bewoners. Daarnaast bleek het tekort aan geschikte apparatuur, zoals iPads en telefoons, ook bij sommige verpleeghuizen een struikelblok”, vertelt Paul Voncken, algemeen directeur van zorginnovatiebedrijf Qwiek.

Levensgrote projectie
Op basis van de uitdagingen en behoeftes die in de zorgomgeving spelen, heeft Qwiek gekeken hoe ze eenvoudig beeldbellen met ‘real-life’ beleving in de verschillende zorgomgevingen mogelijk kunnen maken. Met behulp van de reeds breed geaccepteerde zorginnovatie Qwiek.up is het nu mogelijk om met de toevoeging van de Qwiek.connect direct contact te hebben met familie of vrienden. Door de levensgrote projectie op de muur of plafond is het net alsof familie bij de cliënt of bewoner op bezoek is. Paul Voncken: “Alle technische drempels zijn weggenomen. Makkelijker en veiliger dan dit wordt beeldbellen niet.” Na het maken van de connectie, kan de cliënt in alle privacy samenzijn met familie of geliefde.

Gebrek aan contact
Na intensieve ontwikkeling in samenwerking met verschillende zorginstellingen, heeft ZuidOostZorg uit Friesland onlangs een pilot gehouden met de Qwiek.connect. Programmamanager Technologie Roelfien Erasmus: ”We hebben al zo veel Qwiek.ups in onze verpleeghuizen staan, dat bij ons het idee ontstond om deze ook te gaan gebruiken voor het beeldbellen. Na dit idee aan Qwiek te hebben voorgelegd, werd er snel geschakeld, samen ontwikkeld en hebben we nu een pilot achter de rug. Het gebrek aan contact en de eenzaamheid in Nederlandse zorghuizen is door de coronacrisis toegenomen. We hebben ervaren dat de levensgrote projectie appelleert aan het beeld wat men nog kent vanuit een oude bioscoop of zelfs in sommige gevallen aan een soort werkelijkheid. Dat snapt het dementerende brein namelijk nog wel. Het is erg mooi om te zien hoe men reageert. Zowel bewoners als familie zijn zo blij om elkaar even ‘echt’ te zien, zonder gedoe met telefoons vasthouden of een camera die de bewoner niet in beeld heeft.”

Is hiermee het probleem van eenzaamheid en dat gebrek aan fysiek contact en die knuffel op de bank opgelost? Paul Voncken: “Innovaties en zorgtechnologie zullen dat natuurlijk nooit helemaal voor elkaar krijgen. Maar zorgen er wel voor dat we met z’n allen een klein beetje dichter bij elkaar kunnen komen. En dat is wat zowel de bewoner als de zorgverlener, nu meer dan ooit, heel hard nodig hebben.”

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!