Goede IT-beveiliging begint bij zien wat er in het netwerk gebeurt
Zowat elke organisatie loopt tegenwoordig het gevaar dat hun data gehackt worden. Het is geen kwestie van of maar van wanneer en hoe dat gebeurt. Goede IT-beveiliging begint bij zien wat er in het netwerk gebeurt; ook op applicatieniveau. Hiervan heeft Juniper Networks werk gemaakt, aldus Erik van Harten (foto), zegt Senior Sales Specialist Security bij Juniper Networks.
Harten sprak met de redactie van Dutch IT-channel vlak na een rondetafel van Juniper Networks over actuele ontwikkelingen rond cybersecurity en de impacts van een cyberaanval. Erik van Harten heeft bijna twintig jaar ervaring op het gebied van cybersecurity en is de lokale securityspecialist bij Juniper Networks. Erik wordt wel gerespecteerd om zijn kennis over beveiligingsarchitecturen alsmede zijn vermogen om de beveiligingsbehoeften van klanten te vertalen naar de juiste oplossingen.
De rondetafel van Juniper Networks werd vlak gehouden na een onderzoek van onderzoeksbureau Vanson Bourne in opdracht van Juniper Networks. Daaruit blijkt dat traditionele benaderingen van de netwerkbeveiliging huidige problemen rond cybersecurity verergeren. Dit is het gevolg van budgetbeperkingen en het toenemende aantal thuiswerkers. Het onderzoek brengt de visies, meningen en problemen in kaart van duizend senior netwerk- en beveiligingsprofessionals bij wereldwijde organisaties in de publieke en private sector
Getroffen bedrijven zijn vaak volgens de deelnemers van de rondetafel van Juniper Networks echter zwijgzaam over een security breach wegens angst voor reputatieschade. Maar ook cybersecuritybedrijven delen niet graag hun geheimen en zijn erg beschermend over de kennis en tools die zij bezitten. Terwijl het van publiek belang is dat bedrijfsdata goed wordt beschermd. Organisaties bewaren in de meeste gevallen namelijk ook persoonlijke data.
Om deze discussie open te gooien en te bespreken of die angst om informatie te delen gegrond is, welke andere opties organisaties hebben en hoe organisaties zich kunnen verdedigen door middel van kennisoverdracht en transparantie, sprak Erik van Harten samen in een rondetafel met Dr. Melanie Rieback, medeoprichter en CEO bij Radically Open Security en Laurence Pitt, security strategy director bij Juniper Networks. Melanie Rieback is computerwetenschapper, CEO en medeoprichter van haar bedrijf Radically Open Security (ROS), een non-profit cybersecuritybedrijf, opgericht vanuit de overtuiging dat cybersecurity van enorm maatschappelijk belang is. ROS deelt zoveel mogelijk informatie over beveiligingsrisico’s en zet alle ontwikkelde tools online. Laurence Pitt is security lead bij Juniper Networks. Met meer dan twintig jaar ervaring op het gebied van cybersecurity legt Laurence in zijn rol bij Juniper duidelijk de nadruk op veiligheid in het bedrijfsleven, waar hij mensen beweegt zorgvuldig na te denken over security op het gebied van processen, beleid en oplossingen.
Goede IT-beveiliging begint volgens Van Harten bij zien wat er in het netwerk gebeurt; ook op applicatieniveau. Hiervan heeft Juniper Networks werk gemaakt. “Wij monitoren tot in alle hoeken en gaten; ook apparatuur van derden, want onze oplossing is open”, zegt Erik van Harten, Senior Sales Specialist Security bij deze leverancier. Van Harten geeft aan dat Juniper werkt volgens het principe: see, automate en protect. Het begint met zichtbaarheid. “Je moet tenslotte weten wat er in het netwerk gebeurt; tot op applicatieniveau. En dan wil je een totaaloverzicht hebben. Geen samenraapsel van logfiles van apparatuur van verschillende leveranciers, maar één dashboard waarop alleen de belangrijkste informatie te zien is. Tegenwoordig kun je het de medewerkers van een Security Operations Center (SOC) niet meer aandoen om alle informatie na te lopen; er zijn gewoon veel te veel signalen.”