'Defensie verzamelt op grote schaal data sinds start COVID-19 pandemie'
16-11-2020
Deel dit artikel:

'Defensie verzamelt op grote schaal data sinds start COVID-19 pandemie'

Defensie verzamelde in Nederland sinds het begin van de COVID-19 pandemie op grote schaal data, zonder hiervoor een mandaat te hebben. Onder meer naar groepen als Viruswaarheid en de 'gele hesjes'-beweging, maar ook naar de branden in 5G-zendmasten.

Dit meldt NRC op basis van eigen onderzoek. De krant heeft een reconstructie gemaakt van het Land Information Manoeuvre Centre (LIMC), een eenheid van Defensie die half maart is opgericht om de coronacrisis en desinformatie rondom de pandemie in kaart te brengen. Informatie die deze unit vergaarde is verzameld in een systeem van Defensie en gebruikt om een nieuwe coronagolf of maatschappelijke onrust te voorspellen.

Op eigen initiatief

Opvallend is dat Defensie het onderzoek op eigen initiatief uitvoerde. Doorgaans staan militairen politiediensten of inlichtingendiensten alleen bij als zo'n dienst hierom verzoekt. Militairen komen dan onder toezicht van deze dienst te staan. Dat is nu niet gebeurd, meldt NRC.

Defensie meldt in een reactie aan NRC uitsluitend openbare data gebruikt te hebben. NRC meldt echter dat het LIMC ook semi-gesloten informatiebronnen heeft ingezet en ook informatie uit ziekenhuizen en verpleeghuizen heeft onderzocht.

Terug naar nieuws overzicht