Wouter Hoeffnagel - 18 november 2020

KPN: Tweederde van Nederland heeft toegang tot nieuw 5G-netwerk

Ruim tweederde van Nederland heeft toegang tot het nieuwe mobiele 5G-netwerk van KPN. Via het netwerk zijn ook hogere snelheden via 4G mogelijk. Deze week is nieuwe apparatuur in de 2.500ste zendmast in Limburg geplaatst.

KPN is eind 2019 begonnen met het moderniseren van zijn mobiele netwerk, waarbij de apparatuur op alle circa 5.000 mobiele opstelpunten wordt vervangen. Oude antennes maken hierbij plaats voor nieuwe exemplaren, die alle beschikbare frequentiebanden ondersteunen en waarmee meer capaciteit en dekking beschikbaar komt.

Hogere snelheden

In druk stedelijke gebieden wordt gebruikgemaakt van zogenaamde Massive Mimo antennes die gericht capaciteit kunnen verdelen over meerdere gebruikers. KPN meldt dat klanten met een 4G-toestel gemiddeld een 50% hogere downloadsnelheid ervaren.

KPN activeerde in juli 5G op de 700 MHz frequentieband. Voor 5G-toestellen bereikt de gemiddelde downloadsnelheid op het nieuwe netwerk inmiddels 225 Mbps, meldt de provider. Ook is op 5G de uploadsnelheid aanzienlijk hoger en zijn de reactietijden korter dan op 4G.

Dekking

Het nieuwe mobiele netwerk is voor 90% ontsloten via 10 Gbps glasvezelverbindingen. Het netwerk is inmiddels beschikbaar in het grootste deel van Nederland. Het dekkingsgebied beslaat de gehele Randstad, de provincies Noord-Holland en Zuid-Holland, Utrecht, Noord-Brabant en grote delen van Flevoland, Gelderland en Limburg. De eerste zakelijke klanten maken gebruik van 5G-diensten van KPN.

Babak Fouladi, Chief Technology en Digital Officer en lid van de Raad van Bestuur KPN: “De vernieuwing van het mobiele netwerk is een enorme operatie die een forse verbetering oplevert voor de netwerkervaring van onze klanten, en zijn vruchten zal afwerpen in onze steeds verder digitaliserende samenleving. De nieuwe antennes ondersteunen alle technologieën: niet alleen komt 5G beschikbaar, ook 4G verbetert fors en dat merken al onze klanten direct met nog beter bereik, hogere downloadsnelheden en een aanzienlijk hogere upload.”

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!