Wouter Hoeffnagel - 18 november 2020

Gartner: Investeringen in public cloud groeien komend jaar met achttien procent

Gartner: Investeringen in public cloud groeien komend jaar met achttien procent image

De wereldwijde investeringen in publieke clouddiensten groeien in 2021 naar 304,9 miljard dollar wereldwijd. Dit is een stijging van 18,4% ten opzichte van 2020, toen de investeringen op 257,5 miljard dollar uitkwamen.

Dit voorspelt onderzoeksbureau Gartner. "De pandemie valideert de waardepropositie van de cloud", zegt Sid Nag, research vice president bij Gartner. "De mogelijkheid on-demand schaalbare cloudmodellen in te zetten voor het realiseren van kostenefficiëntie en business continuïteit levert de impuls voor organisaties om hun digitale transformatieplannen rondom de business te versnellen. Het toegenomen gebruik van public cloud diensten maakt cloudomarming meer dan ooit de 'nieuwe normaal'."

Groter deel van IT-budget naar de cloud

Naar verwachting gaan bedrijven een groter deel van hun IT-budget aan de cloud besteden. Waar dit in 2020 nog 9,1% was, stijgt dit naar verwachting in 2024 tot 14,2%. Software-as-a-Service (SaaS) blijft het grootste segment en groeit naar verwachting tot 117,7 miljard dollar in 2021. Platform-as-a-Service (PaaS) groeit het snelst met 26,6%. Het toegenomen gebruik van PaaS wordt gedreven door de noodzaak werknemers die op afstand werken toegang te geven tot een content-rijke en schaalbare infrastructuur die hoge prestaties levert om hun werk uit te voeren. Deze infrastructuur bestaat in veel gevallen uit cloud-native applicaties.

gartner-public-cloud-services-11-2020.png

"De COVID-19 pandemie dwingt organisaties zich snel te richten op drie prioriteiten: het in kas houden van cash en optimaliseren van IT-kosten, het ondersteunen en beveiliging van werknemers die op afstand werken en het realiseren van veerkracht", zegt Nag. "Investeren in de cloud is een handige manier geworden voor het adresseren van deze drie behoeften." 70% van de organisaties die clouddiensten gebruikt gaf tijdens een recent onderzoek van Gartner aan in de nasleep van de pandemie naar verwachting hun investeringen te zullen opvoeren.

'Groei zet tot 2024 door'

Gartner verwacht dat de groei van de public cloud markt in ieder geval tot 2024 doorzet. Onder meer partnerships van cloud service provider met telecomproviders om hun bereik uit te breiden naar de edge en een hybride werknemersbestand te ondersteunen kan tot meer groei leiden. "Naarmate CIO's strategischer denken over het creëren van een fundering voor een terugkeer naar groei, is duidelijk dat een verschuiving naar digitaal en digitale diensten in de toekomst een grote rol gaat spelen voor organisaties", zegt Nag. "Cloudadoptie wordt daardoor een belangrijk middel om voorop te blijven lopen in een post-COVID-19 wereld die gericht is op wendbaarheid en digitale contactmomenten."

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!