Apple verlaagt App Store commissie voor kleine bedrijven

19-11-2020 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

Apple verlaagt App Store commissie voor kleine bedrijven

Apple heeft nieuw programma voor ontwikkelaars aangekondigd met als doel innovatie te stimuleren en kleine bedrijven en onafhankelijke ontwikkelaars te laten groeien met de volgende generatie innovatieve apps in de App Store. Veel ontwikkelaars die digitale goederen en services verkopen via de Store, zullen profijt hebben van het nieuwe App Store Small Business Program zo belooft Apple. Dit omdat er een lagere commissie op betaalde apps en in-app aankopen wordt gerekend. Ontwikkelaars komen in aanmerking voor het programma en de verlaagde commissie van 15 procent als ze niet meer dan 1 miljoen dollar hebben verdiend in het vorige kalenderjaar.

Het App Store Small Business Program, dat op 1 januari 2021 wordt gelanceerd, komt op een belangrijk moment. Kleine en onafhankelijke ontwikkelaars blijven namelijk innoveren en groeien in een periode die wereldwijd gekenmerkt wordt door uitzonderlijke economische uitdagingen. Behalve dat apps belangrijker zijn geworden nu bedrijven zich tijdens de pandemie moeten aanpassen aan een virtuele wereld, zijn veel kleine bedrijfjes voor het eerst digitaal aanwezig of hebben ze hun digitale aanwezigheid sterk opgevoerd om hun klanten en community's te kunnen blijven bedienen. Doordat de commissie voor het programma verlaagd is, houden kleine ontwikkelaars en ambitieuze ondernemers meer geld over om in het App Store-ecosysteem te investeren en hiermee meer omzet te behalen, aldus Apple.

“Kleine bedrijven vormen de ruggengraat van onze wereldeconomie, en overal ter wereld vindt innovatie juist daar plaats, waardoor er nieuwe kansen en mogelijkheden ontstaan. Wij komen met dit programma om eigenaren van kleine bedrijfjes te helpen via de App Store nog creatiever te worden, en er goed aan te verdienen door de kwaliteitsapps te bouwen waar onze klanten zo van houden”, aldus Tim Cook, CEO bij Apple. “De App Store is een bron van economische groei gebleken, waardoor miljoenen nieuwe banen zijn ontstaan. Iedereen met een goed idee kan ondernemer worden. Ons nieuwe programma stimuleert dit allemaal. We helpen ondernemers bij het financieren van hun bedrijf, risico te nemen met nieuwe ideeën, hun teams uit te breiden en het blijven maken van apps die ieders leven verrijken.”

Alle details worden pas begin december bekend, maar de voorwaarden voor deelname aan het programma zijn eenvoudig en komen hierop neer:

Bestaande ontwikkelaars die in 2020 voor al hun apps een omzet van maximaal 1 miljoen dollar hebben behaald, en ontwikkelaars die nieuw zijn bij de App Store, komen in aanmerking voor het programma en de verlaagde commissie.

Als een deelnemende ontwikkelaar de drempel van 1 miljoen dollar overschrijdt, blijft het standaardpercentage voor de commissie voor de rest van het jaar gelden.

Zakt de omzet van het bedrijf van een ontwikkelaar in een toekomstig kalenderjaar onder de 1 miljoen dollar, dan komt het in het daarop volgende jaar opnieuw in aanmerking voor de commissie van 15 procent.

Het standaardtarief van de commissie voor de App Store van 30 procent blijft gehandhaafd voor apps die digitale producten en services verkopen en meer dan 1 miljoen dollar opbrengen. Deze opbrengsten worden post-commissie-inkomsten genoemd. Eerder dit jaar bleek uit onafhankelijk onderzoek van de Analysis Group dat de commissiestructuur van Apple rond het gemiddelde ligt voor appdistributie- en gamingplatforms.

Kleine ondernemers blijven profiteren van de unieke reeks tools voor ontwikkelaars van Apple zo meldt het tech bedrijf. Hieronder vallen bijvoorbeeld ontwikkelingsapplicaties, programmeertalen, een beveiligde betaalinterface en meer dan 250.000 belangrijke bouwblokken voor het maken van software, de zogenoemde API’s. Apple wil ontwikkelaars de tools in handen geven waarmee ze hun beste ideeën kunnen omzetten in apps die de wereld kunnen veranderen. Met tools zoals HealthKit hebben engineers veilig toegang tot de gezondheidsgegevens van gebruikers, met ARKit kunnen ontwikkelaars nieuwe grenzen verkennen van augmented reality, en Core ML maakt gebruik van de snelheid en intelligentie van machine learning om ontwikkelaars te helpen krachtige features te bouwen met slechts enkele regels code.

Terug naar nieuws overzicht
Software