Edwin Weijdema belicht Veeam Cloud Data Management Platform

Edwin Weijdema, Veeam

26-11-2020 | door: Jeroen Bordewijk en Witold Kepinski
Deel dit artikel:

Edwin Weijdema belicht Veeam Cloud Data Management Platform

Hoe meer een bedrijf groeit en hoe meer data het produceert en verspreidt, hoe lastiger het wordt om al die data onder controle te houden. Volgens Edwin Weijdema van backup- en recoveryspecialist Veeam bevindt data zich tegenwoordig 'all over the place', zeker door het toegenomen thuiswerken als gevolg van Covid-19. “De noodzaak neemt toe om data te managen en 'orkestreren'. Zorg dat data altijd zichtbaar blijft en besteed veel aandacht aan security en compliancy.”

Edwin Weijdema bekleedt de functie van Global Technologist, Product Strategy bij Veeam, de Amerikaanse backup-specialist die zich nummer 1 in EMEA en nummer 4 wereldwijd mag noemen als het gaat om data recovery. “Wij zijn gebouwd voor restore en business continuïteit; alles in ons platform is erop gericht om na een 'disaster' zo snel mogelijk te herstellen”, vertelt Weijdema in een gesprek met Dutch IT-channel.

Ondanks de pandemie groeit Veeam nog steeds. Door alles wat er gebeurt rondom security ziet Weijdema zelfs een acceleratie. “Er is meer beveiliging nodig vanwege het toegenomen thuiswerken. Bedrijven hebben snel Microsoft Office 365 aangeschaft toen mensen ineens niet meer op kantoor mochten komen. Maar ze hebben niet (goed) nagedacht over de beveiliging van alle data waarmee mensen thuis aan de slag gaan, of over compliancy. Ik help bedrijven daarmee, ik wil de markt uitleggen dat beveiliging altijd over het brede geheel gaat. Veeam is niet primair een security company, maar we zitten er dicht tegenaan. Dat wil ik meer bekendheid geven.”

Cloud Data Management Platform
We spreken Weijdema over het Veeam Cloud Data Management Platform, dat bedrijven helpt digitaal te transformeren, maar dat nú vooral nodig is om mensen veilig thuis te laten werken. “Hoe verder je groeit en hoe meer data je verspreidt – niet alleen lokaal in het bedrijf zelf, maar steeds vaker met bijvoorbeeld cloudtoepassingen in Office 365 of AWS – hoe lastiger het wordt om al je data onder controle te houden. Data staat niet langer in één overzichtelijk datacenter, maar 'all over the place'. Als steeds meer workloads buiten het eigen bedrijf draaien, zijn er steeds meer verbindingen en samenschakelingen die zorgen voor een 'aanvalsplatform' van mensen die ongeautoriseerd toegang willen tot jouw data. Volgens een recent verschenen rapport van bedrijfsadviesbureau Frost & Sullivan bereiken we in 2021 de twijfelachtige mijlpaal van 20 miljard dollar dat wereldwijd door bedrijven is betaald om van ransomware af te komen.”

Het platform van Veeam helpt bedrijven om data effectief, maar ook kostenefficiënt te managen, en bovendien om data zichtbaar te houden. Weijdema: “Ook om redenen van compliancy is het belangrijk dat een bedrijf altijd weet waar data zich bevindt. Een eindklant moet bijvoorbeeld kunnen vertellen dat bepaalde data bij Microsoft in Ierland staat. En dat data vanwege een ander pakket juist nog ergens lokaal in het eigen bedrijfspand aanwezig is.”

Orkestreren
Het toverwoord is 'orkestreren'. Weijdema bedoelt daarmee dat de 'repeterende handelingen' bij het aankopen en klaarzetten van nieuwe (cloud)diensten, zoveel mogelijk worden geautomatiseerd. “In nieuwe diensten zitten ook altijd nieuwe data. Hoe meer je kan automatiseren in het repeterende deel, hoe meer kostenefficiënt je daarin kunt werken en hoe minder geld een eindklant kwijt is aan de beveiliging van (nieuwe) data. De modernisering die wij met ons platform doorvoeren, houdt rekening met de veranderde manier waarop technologie tegenwoordig wordt vervangen. Vroeger waren er 'golven': een platform werd ongeveer elke tien jaar (in z'n geheel) vervangen. Nu zien we steeds opnieuw kleine 'rimpels'. We vervangen niet alleen een datacenter, of gaan van servers via virtualisatie naar cloud, maar het technologische proces speelt zich af in steeds meer verschillende 'containers'.”

Back-up en recovery
De markt moderniseert en transformeert, en veel bedrijven willen een hybride cloudoplossing of zelfs helemaal naar de cloud. Wil je alles afdoende kunnen afdichten met back-up en recovery, dan is volgens Weijdema een modernisering van cloud data management onontbeerlijk. “Daarom begonnen we zeven jaar geleden met de bouw van ons platform. Je haalt daarmee een pakket in huis dat de opslag van data in één keer beveiligt en compliant maakt, en waarmee je workloads én data eenvoudig verplaatst van lokaal naar bijvoorbeeld AWS of een service provider. Doordat Veeam bestanden heeft die autonoom zijn, kun je ze makkelijk oppakken, ergens anders neerzetten en daar een herstelactie doen. Je kunt zelfs data en workloads van lokaal naar cloud A verplaatsen, vervolgens naar cloud B en tot slot weer terug naar lokaal.”

Volgens Weijdema is dát de kracht van modernisering en van de technologie van Veeam. “Je hebt bij ons de keuzevrijheid om zelf te bepalen waar workloads draaien, waar je data neerzet en hoe je die beschermt. Een eindklant moet data kunnen herstellen en ook compliancy noodzaakt tot een degelijk data management. Zorg daarom dat je niet gebonden bent aan cloud A of cloud B en dat je data niet vergrendeld is binnen je backup. Een belangrijk uitgangspunt van Veeam is dat wij niet de eigenaar willen zijn van jouw data, want dat ben je zelf. Veeam geeft gebruikers alleen de tools en keuzevrijheid om data te beheren.”

Partners nodig, juist nu
Edwin Weijdema wil tot slot iets kwijt over de partners van Veeam. “In deze tijden van corona en digitale transformatie onderschatten die zichzelf nog wel eens”, vindt hij. “Als een eindklant overstapt naar Office 365 vanwege de toegenomen noodzaak tot thuiswerken, is een partner de aangewezen partij om zulke nieuwe toepassingen onder controle te krijgen. Ik bedoel: probeer als kleiner bedrijf Google, AWS of Microsoft maar 's aan de lijn te krijgen. Doe meer met de kennis en kunde die je in huis hebt, ook als een klant daar niet direct om vraagt. Doe meer met educatie en creëer awareness: vertel klanten over de gevaren van cybersecurity en help ze navigeren in een snel veranderd IT-landschap. Het is misschien een cliché, maar de zwakste schakel in IT-beveiliging is nog altijd de mens.”

Door: Edwin Weijdema, Backup- en recoveryspecialist Veeam

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Security
Security