Minister De Jonge wil CoronaMelder aansluiten op Europese corona-apps
19-11-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Minister De Jonge wil CoronaMelder aansluiten op Europese corona-apps

De app CoronaMelder moet vanaf eind november samenwerken met andere Europese coronatracking-apps. De app wordt aangesloten op de European Federated Gateway Server, die voor interoperabiliteit tussen Europese corona-apps zorgt.

Dit meldt Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid in een brief aan de Tweede Kamer. Dankzij de European Federated Gateway Server ontvangen Europeanen notificaties die worden uitgestuurd indien zij in contact zijn geweest met een besmet persoon altijd via de corona-app uit hun eigen land. De app moet dan wel gebruik maken van het raamwerk van Google en Apple, waar CoronaMelder op gebaseerd is.

Onlangs zijn Duitsland, Ierland en Italië aangesloten op de gateway. Spanje, Letland, Kroatië en Denemarken volgen binnenkort. Minister De Jonge wil dat de Nederlandse CoronaMelder app op 30 november wordt aangesloten. Hiervoor bestaat al een wettelijke grondslag. Voorwaarde hiervoor is wel dat een verwerkingsverantwoordelijke wordt aangewezen. Dit wordt de Autoriteit Persoonsgegevens, maar dit is wettelijk niet op tijd geregeld. Minister De Jonge wil echter deze vertraging de aansluiting op de gateway niet laten verhinderen. "Gelet op het aantal besmettingen in Nederland en de rest van Europa lijkt het mij verstandig zo snel mogelijk aan te sluiten op de federatieve gateway", aldus de minister.

Terug naar nieuws overzicht