KPMG: Autoriteit Persoonsgegevens heeft te weinig personeel en budget

19-11-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

KPMG: Autoriteit Persoonsgegevens heeft te weinig personeel en budget

Het personeelsbestand van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) moet de komende vijf jaar op zijn minst bijna verdrievoudigen. Privacytoezicht loopt uit pas met de snelle digitale ontwikkelingen, concludeert KPMG in een onderzoek in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie en de toezichthouder. Minister Dekker wil echter het volgende kabinet een beslissing laten nemen over het budget voor de komende jaren.

KPMG meldt dat de bezetting bij de toezichtmoeder moet stijgen van 184fte nu naar 470fte in 2025. In hetzelfde jaar moet het budget zijn gestegen tot ruim 66 miljoen euro. “Het werk van de AP raakt iedereen. En door de digitalisering van onze economie en ons dagelijks leven neemt het werk van de AP alleen maar toe en wordt het steeds belangrijker", zegt Aleid Wolfsen, voorzitter van de AP. "Daarom moeten we ‘aan de voorkant’ investeren in goede voorlichting en scherp toezicht. Zodat persoonsgegevens direct goed zijn beschermd. Want als je achteraf moet ingrijpen, is het al te laat. Dan is er al schade bij burgers en bij de bedrijven.”

Verwerking van persoonsgegevens groeit snel

De toezichthouder wijst erop dat Nederland één van de meest gedigitaliseerd landen in de EU en zelfs wereldwijd is. Ook behoort ons land tot de top 5 van de meest innovatieve landen ter wereld, met veel internationale bedrijven en startups. De verwerking van persoonsgegevens groeit daardoor snel, wat risico's met zich meebrengt. Zo hangen misstanden met kunstmatige intelligentie en algoritmes vaak samen met de verwerking van persoonsgegevens. Het toezicht hierop valt daarom in dit gevallen onder de AP.

De toezichthouder stelt dat dit toezicht door gebrek aan capaciteit echter nog onvoldoende van de grond komt. Dat kan leiden tot bijvoorbeeld discriminatie, uitsluiting en andere schendingen van rechten van burgers, waarschuwt de toezichthouder.

Minister Dekker van Rechtsbescherming nuanceert het beeld. De minister schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat de AP nog volop groeit en niet alle processen daardoor optimaal functioneren. Het onderzoek van KPMG geven volgens de minister een 'te grote bandbreedte om hieraan structurele financiële consequenties te verbinden'. Wel is de minister bereid het budget komend jaar te vergroten. Voor het oplossen van problemen en ICT-investeringen wordt nog dit jaar 3,5 miljoen euro extra beschikbaar stellen. Een besluit over het budget voor de komende jaren wil de minister overlaten aan het volgende kabinet.

Terug naar nieuws overzicht