Witold Kepinski - 20 november 2020

Rijkswaterstaat selecteert oplossing Pegamento Studio diip voor verhogen brugveiligheid

Rijkswaterstaat selecteert oplossing Pegamento Studio diip voor verhogen brugveiligheid image

Rijkswaterstaat heeft Pegamento Studio diip aangewezen als partij met de beste oplossing om door middel van detectie de veiligheid van brugbediening te verhogen. Rijkswaterstaat had eerder dit jaar een challenge uitgeschreven voor marktpartijen om door middel van innovatieve toepassingen gevaarlijke situaties bij de bediening van bruggen te detecteren en helpen te voorkomen. Tijdens de online prijsuitreiking zijn de resultaten van een praktijktest gepresenteerd waarbij de oplossing van Pegamento Studio diip als beste werd beoordeeld.

Rijkswaterstaat heeft de Challenge Detectie opgezet als onderdeel van het programma Smart Patrol met het doel om het bedienen van objecten zoals bruggen nog veiliger te maken met slimme technieken. De bruggen en andere objecten worden bediend door gespecialiseerde operators. Het is belangrijk dat zij goed overzicht houden over de wisselende omstandigheden en situaties op het brugdek. Door de inzet van nieuwe technieken beschikken zij als het ware over extra ogen die bewegingen waarnemen en personen of afwijkingen herkennen voordat de brug in beweging wordt gebracht.

In het deelproject Detectie onderzoekt Rijkswaterstaat of en hoe detectietechnieken een bijdrage kunnen leveren aan een veiliger schouwproces bij Brugbediening. De Challenge biedt (markt)partijen en Rijkswaterstaat de gelegenheid om nieuwe technieken of combinaties van technieken trapsgewijs samen te beproeven in de dagelijkse praktijk. – uit Rijkswaterstaat document Inhoudelijke informatie Challenge Detectie.

Pegamento Studio diip heeft zich als één van de zes bedrijven direct ingeschreven voor deze challenge.

“Met onze achtergrond in het ontwikkelen van systemen met beeldherkenning zagen wij gelijk een kans om meerwaarde te bieden aan operators door gebruik te maken van Artificial Intelligence en onze technieken om de plaats te bepalen van objecten in meerdere camerabeelden. We zijn toen gaan kijken hoe we de bestaande technieken zo goed mogelijk konden inzetten om de operators inzicht te geven in wat er op het brugdek gebeurt en gebeurd is.” - aldus Thomas de Wolf van Pegamento Studio diip

Op basis van het plan dat Pegamento Studio diip ingediend heeft selecteerde Rijkswaterstaat het voorgestelde Bridge Calamity Recognizer (BCR) systeem als één van de drie deelnemers om te gaan testen op een simulatiebrug. Het BCR systeem maakt gebruik van meerdere camera's met normaal beeld en nightvision en detecteert met Artificial Intelligence weggebruikers zoals auto's, fietsen en voetgangers. Doordat de camera's gekalibreerd zijn weet het systeem van elke camera pixel exact waar dit op het brugdek is en zo weet het systeem de weggebruikers te volgen en weer te geven op een real time bovenaanzicht in een dashboard voor de operators.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!