Duitsland: Consensus over veiligheidsimpact nodig voor uitsluiten 5G-spelers

23-11-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Duitsland: Consensus over veiligheidsimpact nodig voor uitsluiten 5G-spelers

Duitsland komt met nieuwe wetgeving die het mogelijk maakt leverancier van telecomhardware uit te sluiten van telecomprojecten. Uitbannen is alleen mogelijk indien de Duitse overheid consensus bereikt over het risico voor de nationale veiligheid die deze partij oplevert.

Dit blijkt een wetsvoorstel dat is ingezien door Reuters. In een flink aantal landen wordt kritisch gekeken naar de impact van buitenlandse leveranciers op de veiligheid van met name telecomnetwerken. Aanleiding hiervoor zijn zorgen van de Verenigde Staten (VS). Zij vrezen dat de Chinese overheid via 5G-apparatuur van het Chinese bedrijf Huawei kan meeluisteren op Westerse 5G-netwerken. Huawei en de Chinese overheid ontkennen dit.

Naar aanleiding hiervan namen de VS niet alleen zelf maatregelen tegen Huawei, maar riepen ook bondgenoten op het Chinese bedrijf uit te sluiten van 5G-netwerken. Hierbij is flinke druk uitgeoefend. Zo dreigden de Amerikanen eerder geen informatie meer te delen met bondgenoten die toch Huawei blijven gebruiken.

Handelsrelaties en veiligheid

Ook in Duitsland speelt het onderwerp. De Duitse bondskanselier Merkel wil blijven inzetten op nauwe handelsrelaties met China. Duitse coalitiepartners onder leiding van de minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas maakt zich juist zorgen over de impact op de veiligheid van Duitse telecomnetwerken.

Volgens het wetsvoorstel wordt een comité opgericht dat bestaat uit vertegenwoordigers van de Duitse Kanselarij en de ministeries van Binnenlandse Zaken, Economie en Buitenlandse Zaken. Zij moeten binnen dit comité consensus bereiken over eventuele maatregelen tegen partijen. Indien dit niet lukt, kan het comité teruggrijpen op een procedure van de Duitse overheid voor het oplossen van conflicten.

Naar verwachting wordt het wetsvoorstel in december voorgelegd aan het Duitse kabinet, meldt een bron aan Reuters.

Terug naar nieuws overzicht
Mobility