Tony Blair Institute en Oracle introduceren Africa Vaccine Management in the Cloud
24-11-2020 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Tony Blair Institute en Oracle introduceren Africa Vaccine Management in the Cloud

Het Tony Blair Institute (TBI) en Oracle brengen cloudtechnologie naar diverse Afrikaanse landen voor het beheren van volksgezondheidsprogramma's. In eerste instantie zullen de overheden van Ghana, Rwanda en Sierra Leone het nieuwe Oracle Health Management System gebruiken om elektronische medische dossiers aan te maken voor hun vaccinatieprogramma's tegen gele koorts, HPV, polio, mazelen en COVID-19, zodra het vaccin hiervoor in het Afrikaanse continent beschikbaar is. Het TBI en Oracle zijn in gesprek met meer dan dertig andere landen in Afrika, Azië, Europa en Noord-Amerika die momenteel overwegen om hetzelfde cloudsysteem te gebruiken voor het beheren van hun COVID-19-vaccinatieprogramma's.

“Sinds februari van dit jaar hebben de Afrikaanse Unie en de lidstaten onvermoeibaar samengewerkt om de impact van COVID-19 op het continent aan te pakken", zegt Dr. John Nkengasong, directeur van de Africa Centers for Disease Control and Prevention. "Terwijl de COVID-19-pandemie voortduurt, zijn samenwerkingen zoals deze met Oracle, TBI en verschillende regeringen van cruciaal belang voor de versterking van de volksgezondheidsinstellingen in de lidstaten. Niet alleen om innovatieve technologie op te nemen, maar ook om proactief en zo snel als het kan belangrijke testgegevens over het hele continent te verzamelen en met elkaar te delen.”

TBI biedt beleidsadvies en praktische ondersteuning aan Afrikaanse regeringen bij het aanpakken van complexe COVID-19-uitdagingen. Om deze het hoofd te bieden, werkt TBI samen met Oracle om cloudtechnologie te leveren die helpen bij het digitaliseren en verenigen van nationale gezondheidsgegevens, te beginnen met het beheer van vaccinaties. Voor iedere persoon die wordt gevaccineerd, maakt het Oracle Health Management System een elektronisch gezondheidsdossier aan in een clouddatabase. Dit uiterst veilige systeem kan snel worden geconfigureerd om samen te werken met de bestaande technologie van ieder land, waarbij tegelijkertijd wordt voldaan aan de strengste eisen voor datasoevereiniteit. De deelnemende landen krijgen de komende tien jaar gratis toegang tot en ondersteuning voor het systeem.

“Dit is een enorm enerverend en potentieel baanbrekend initiatief voor het vastleggen van informatie over alle vaccinaties en behandelingen tegen ziekten in Afrikaanse landen", zegt Tony Blair, uitvoerend voorzitter van TBI en de voormalige premier van Groot-Brittannië en Noord-Ierland. “Hoewel het Afrikaanse continent goed is omgegaan met COVID-19, moet het nog steeds deel uitmaken van de internationale inspanningen om de ziekte te bestrijden, ook voor internationaal reizen bijvoorbeeld. Dat betekent het vaccineren van ten minste een aanzienlijk deel van de bevolking, waarvoor een gegevenssysteem van de hoogste kwaliteit vereist is, zodat de vaccinatie van iedereen wordt geregistreerd. Oracle kan dat systeem voorzien van data die veilig zijn opgeslagen, eigendom zijn van ieder deelnemend land en is bereid dit te doen als onderdeel van een wereldwijd filantropisch partnership.

We zullen nog een aantal jaar met COVID-19 moeten leven en het vastleggen van gegevens is essentieel om de impact en verspreiding te managen. Één ding is helder, blijkt uit deze crisis: nieuwe technologische oplossingen dragen bij aan de digitalisering van complete economieën en zijn van levensbelang voor het versnellen van de ontwikkeling van het Afrikaanse continent. Dit initiatief is een bijzondere testcase, en ons instituut is trots hier deel van uit te maken.”

“Het Oracle Health Management System wordt momenteel gebruikt door de Amerikaanse overheid en grote gezondheids- en onderzoeksorganisaties om de symptomen van COVID-19-patiënten en reacties op behandelingen te monitoren en om vrijwilligers te screenen voor klinische onderzoeken naar COVID-19-vaccins", aldus de voorzitter en CTO van Oracle, Larry Ellison. ”Door een paar maanden met Tony en zijn team samen te werken, konden we exact dezelfde 21e-eeuwse cloudtechnologie leveren aan Ghana, Rwanda en Sierra Leone. Dit is de eerste keer dat vaccingegevens op nationale schaal in een clouddatabase worden opgeslagen. Afrika loopt voorop.”

Cloudtechnologie voor elektronische medische dossiers naar Afrika
Ghana gebruikt het systeem nu om zijn vaccinatieprogramma tegen gele koorts te beheren en zal het gebruiken voor COVID-19 zodra er een vaccin beschikbaar komt. De president van Ghana, Nana Akufo-Addo: “We hebben veel lessen getrokken uit deze pandemie. Het meest voor de hand liggende is dat we ons volksgezondheidsstelsel dringend versterken. Deze strategische samenwerking met Oracle en TBI is het bewijs van onze motivatie en inzet om de gezondheidssystemen van Ghana ten behoeve van onze mensen te digitaliseren.”

“Door het overstappen van de huidige papieren vaccinatiecampagnegegevens naar digitaal gegevensbeheer, zullen deze gegevens makkelijker toegankelijk worden voor geautoriseerde personen. De gegevens worden nu veiliger bewaard en men hoeft zich geen zorgen te maken over verloren medische dossiers wanneer mensen reizen,” vertelt Dr. Kwame Amponsa-Achiano, Expanded Program on Immunization van het Ghana Health Service.

Rwanda heeft zijn systeem voorbereid ter ondersteuning van het toedienen van humaan papillomavirus (HPV)-vaccins zodra middelbare scholen heropenen, met plannen ter ondersteuning van COVID-19-vaccinaties en de invoering van een immuniteitspas voor burgers.
De president van Rwanda, Paul Kagame, riep op tot een veerkrachtig gezondheidssysteem als de beste verdediging tegen toekomstige pandemieën: “Een COVID-19-vaccin wordt een cruciaal instrument en Afrika moet toegang hebben tot een eerlijk deel van de vaccins, zodra deze beschikbaar zijn. Dit partnership levert een innovatief digitaal e-register voor vaccins op. Het geeft aan dat het continent bereid is om het vaccin in te zetten en om onze economieën veilig te heropenen voor handel en toerisme.”

Sierra Leone bereidt zich voor om het systeem te gebruiken om digitale vaccinatierecords te maken wanneer de volgende routine-campagne van het ‘Expanded Program on Immunization’ (EPI) begint. EPI is een wereldwijd initiatief om te vaccineren tegen polio, difterie, tuberculose, pertussis, mazelen en tetanus. Naar schatting worden zo wereldwijd jaarlijks twee tot drie miljoen kindersterfgevallen door deze ziekten voorkomen. Het EPI-programma van Sierra Leone dekt naar verluidt 95% van de in aanmerking komende kinderen in dat land.
Dr. David Moinina Sengeh, Chief Innovation Officer en minister van Onderwijs van Sierra Leone: “De regering van Sierra Leone zet zich in om technologie en innovatie te gebruiken door digitalisering van diensten om hiermee de dienstverlening aan haar burgers te verbeteren. Door onze ervaringen met ebola konden we een robuust nationaal COVID-19-responsplan opstellen dat technologie, data en innovatie samenvoegt. Deze samenwerking met Oracle en TBI is niet alleen belangrijk voor het omgaan met COVID-19 en bredere gezondheidsbehoeften, zoals EPI-vaccinaties, het zal tevens een belangrijke stap zijn in de missie iedereen in ons land te helpen digitaliseren.”

Wanneer landen beginnen met het vaccineren van inwoners voor COVID-19, kan het Oracle Health Management System worden gebruikt om automatisch een elektronisch medisch dossier aan te maken voor elke gevaccineerde persoon. Zodra het COVID-19-vaccin beschikbaar is, zal het Oracle Health Management System immunisaties volgen en de ontvangers voorzien van een ‘Digital Quick Response’ (QR)-code. Deze QR-codes zullen landen op het Afrikaanse continent helpen zijn grenzen en economieën te heropenen door burgers het bewijs van immunisatie te bieden dat nodig is om zich vrij te bewegen voor werk en reizen.

Terug naar nieuws overzicht
Cloud