Redactie - 28 november 2020

Clemens Esser - HPE: nu nadenken over doorzetten innovaties

Clemens Esser - HPE: nu nadenken over doorzetten innovaties image

Clemens Esser, Chief Technologist bij HPE Nederland: “Aanvankelijk is tijdens de COVID-19 pandemie door veel organisaties hard gewerkt om het bedrijf door te laten draaien met al die thuiswerkers. Nú volgt de strategische slag: hoe verbeter je de bedrijfszekerheid voor de komende jaren?”

Esser is onder de indruk over de snelheid waarmee organisaties in maart van dit jaar – toen thuiswerken werd opgelegd – in staat zijn geweest om de bedrijfsvoering aan te passen aan continu nieuwe omstandigheden. “De grootste uitdaging voor de IT-afdelingen was om in korte tijd de bedrijfsvoering, de IT-systemen en de medewerkers gereed te maken om alle collega’s te ondersteunen die massaal thuis moesten werken. En tegelijkertijd moest er gezorgd worden voor operationele weerbaarheid. Terwijl honderden, zo niet duizenden medewerkers op afstand gingen werken, was het nodig de productiviteit op peil te houden en vitale functies ongedeerd te houden. En dat in een periode waar maatregelen elkaar opvolgden en de toekomst er iedere week anders uitzag.”

Hoewel thuiswerken geen nieuw concept is voor veel organisaties, was het wel voor het eerst dat zo’n groot deel van de medewerkers niet meer op kantoor zijn werk doet. Dit legt veel druk op de schouders van de IT-afdeling: niet alleen moeten zij ‘normale’ functionele teams als HR, Finance en IT ondersteunen, maar ook teams die in contact staan met klanten, zoals handelaren en mensen op de contact centers. “Petje af, dat dit is gelukt in zo’n korte tijd”, zegt Esser. “We hebben samen met onze partners de nodige bijstand verleend, maar uiteindelijk hebben de organisaties het zelf voor elkaar gekregen.”

Verschillende oplossingen
Esser heeft de afgelopen maanden verschillende oplossingen de revue zien passeren. Vaak zijn plannen om meer van clouddiensten gebruik te maken versneld. Denk aan Microsoft Office 365 of Google G-suite. En voor digitale samenwerking zijn middelen als Zoom en Microsoft Teams ingezet. “Die overstap stond waarschijnlijk al jaren op het to-do lijstje van de IT-afdeling en is nu in een paar maanden tijd verwezenlijkt. Dit is gedreven door de noodzaak op afstand toegang te verlenen tot de bedrijfssystemen, virtuele samenwerking mogelijk te maken en de elasticiteit van SaaS-toepassingen in de praktijk uit te proberen.”

Hij zag ook een andere aanpak: de inrichting van een virtuele desktop infrastructuur, gericht op de specifieke behoeften van de sector, de individuele medewerker, de partners en de klanten. “Maar nu zie je dat al die organisaties die heel snel tactische middelen hebben ingezet om de bedrijfsvoering door te kunnen zetten, gaan nadenken over hoe zij hun systemen kunnen inzetten voor de langere termijn. Dus nu is de strategie aan de beurt”, stelt Esser vast.

Innovatie
Hoewel organisaties de afgelopen tijd tamelijk onbekend terrein hebben betreden, is het nu tijd om vooruit te denken en zich te verzekeren van ‘oplossingen die qua technologie en bedrijfsvoering buigzaam genoeg zijn om obstakels te overwinnen die ontstaan als het bedrijfsmodel wijzigt’, zoals Esser het formuleert. “Cloud is een hoofdrol gaan spelen, vanwege de flexibiliteit. Evenals “As a Service”-oplossingen, zodat grote investeringen nu niet nodig zijn. Er is veel vraag naar onze GreenLake-oplossingen om alle specifieke samenstellingen te modelleren naar de specifieke behoeften van een bedrijf”, stelt Esser vast.

Puzzelstukje
“Ongeacht hoe de wereld eruit ziet na de pandemie, operationele weerbaarheid zal een sleutelrol blijven spelen binnen elke organisatie”, zegt Esser. “IT-oplossingen en –platformen spelen hierin een zeer belangrijke rol. Transformatie is door de pandemie geforceerd om het thuiswerken van de medewerkers te faciliteren”, gaat hij verder.

“Nu zullen organisaties beslissingen moeten doorpakken om ook andere delen van de IT-omgeving en IT-organisatie te veranderen om in te kunnen spelen op de toekomst. Dat zal helpen de innovatie snelheid vast te houden en verder uit te bouwen.”

Door: Teus Molenaar

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!