NLDigital: 'Aanbevelingen EDPB over export data maken onze zorgen alleen maar groter'

25-11-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

NLDigital: 'Aanbevelingen EDPB over export data maken onze zorgen alleen maar groter'

NLDigital meldt dat de recente aanbevelingen van de European Data Protection Board (EDPB) over dataoverdracht naar de Verenigde Staten na het ongeldig verklaring van het Privacy Shield haar zorgen alleen maar groter maken. De brancheorganisatie stelt geen aanknopingspunten te zien voor een werkbare oplossing.

De aanbevelingen van de EDPB zijn onlangs ter consultatie voorgelegd. NLDigital stuurt een brief naar de vaste Kamercommissie van Justitie en Veiligheid met een tweetal aanbevelingen. Zo noemt de brancheorganisatie een realistische consultatieperiode noodzakelijk om zorgvuldig te kunnen reageren. De initiële gestelde deadline was vastgesteld op 30 november. Dit is inmiddels uitgesteld tot 21 december. NLDigital noemt deze nieuwe deadline nog steeds krap, maar meldt dat dit wel meer ruimte geeft om tot een werkbare handreiking te komen.

Daarnaast noemt NLDigital het terecht dat Europese privacywetgeving eisen stelt aan data-uitwisseling. Naast het belang van gegevensbescherming roept NLDigital echter op ook het bredere perspectief mee te wegen. Zo moet worden gekeken naar onder meer economische belangen, wetenschappelijk onderzoek en overige fundamentele rechten. NLDigital wijst erop dat deze belangen niet strijdig hoeven te zijn, maar wel zorgvuldig in samenhang moeten worden gewogen.

Terug naar nieuws overzicht