Wouter Hoeffnagel - 26 november 2020

Europees Parlement neemt resolutie aan voor recht op reparatie van elektronica

Europees Parlement neemt resolutie aan voor recht op reparatie van elektronica image

Een resolutie voor het recht om elektronische apparatuur te kunnen repareren is aangenomen door het Europees Parlement. Europarlementariërs vragen de Europese Commissie regelgeving op te stellen rondom de herbruikbaarheid, levensduur en repareerbaarheid van elektronische apparaten als consumenten.

In de resolutie roepen de Europarlementariërs op het repareren van elektronica voor consumenten aantrekkelijker, systematischer en kostenefficiënter te maken. Dit kan door garanties te geven hiervoor, garanties te bieden op vervangende onderdelen of de toegang tot reparatie- en onderhoudsspecialisten te vergroten. Deze partijen moeten toegang krijgen tot de reserveronderdelen en informatie die zij nodig hebben om reparaties en onderhoud uit te voeren. Garantiesperiodes moeten daarnaast worden verlengd.

Tweedehandsmarkt ondersteunen

Ook roepen zij op tot meer ondersteuning van de tweedehandsmarkt in de Europese Unie (EU) en het nemen van maatregelen tegen acties die bedoeld zijn om de levensduur van apparaten in te perken. Ook zou de Europese Commissie in de regelgeving duurzame productie moeten promoten. Op producten moeten consumenten in de toekomst kunnen zien wat de levensduur van producten is, waarover fabrikanten duidelijke informatie moeten communiceren.

De Europarlementariërs gaan in de resolutie ook in op verantwoordelijke marketing en advertenties. Zij roepen op criteria vast te stellen voor bijvoorbeeld milieuvriendelijke advertenties, net zoals deze al langer bestaan voor milieulabels.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!