Witold Kepinski - 27 november 2020

QuTech, KPN, SURF en OPNT bouwen samen aan quantum netwerk

QuTech, KPN, SURF en OPNT bouwen samen aan quantum netwerk image

QuTech (een samenwerking tussen TU Delft en TNO), KPN, SURF en OPNT zijn een project gestart om een eerste quantumverbinding in de Randstad een grote stap dichterbij te brengen. De samenwerking richt zich op het verbinden van verschillende quantumprocessoren over een langere afstand in een Nederlands netwerk. Zo willen ze het allereerste volledig functionele quantumnetwerk over glasvezelverbindingen realiseren.

Fundamenteel veilige communicatie
Een quantumnetwerk is een radicaal nieuwe internettechnologie, waaraan baanbrekende toepassingen worden toegeschreven. In een quantumnetwerk worden quantumprocessoren met elkaar verbonden via optische kanalen, wat de uitwisseling mogelijk maakt van zogeheten quantumbits (qubits). Qubits hebben een aantal eigenschappen die ze heel anders maken dan de bits die we nu kennen en gebruiken in klassieke netwerken. Door deze eigenschappen is quantumcommunicatie bijvoorbeeld potentieel immuun voor afluisterpraktijken. Verwacht wordt dat quantumcommunicatienetwerken zich op termijn zullen ontwikkelen naar een mondiaal quantuminternet, dat onder andere veilige communicatie, positieverificatie, kloksynchronisatie en het uitvoeren van berekeningen op externe quantumcomputers mogelijk maakt. Het project moet onder meer nieuwe technieken, inzichten en protocollen opleveren die een quantuminternet dichterbij zullen brengen.

Fundamenteel en industrieel onderzoek
Het realiseren van een quantumnetwerk, dat alle bovengenoemde baanbrekende toepassingen realiseert, is een unieke uitdaging en de focus van de TKI-projectpartners*. Op verschillende plaatsen in de wereld wordt er hard gewerkt aan het realiseren van quantumnetwerken, maar de al gebouwde quantumnetwerken berusten allen nog op een eenvoudigere technologie. Vandaar dat het bouwen van een volledig functioneel quantumnetwerk de focus is van de TKI-partners.

Het quantuminternet ecosysteem van de toekomst
De partijen brengen elk hun eigen expertise in om uiteindelijk te komen tot een programmeerbaar quantumnetwerk. Erwin van Zwet, internet division engineering lead bij QuTech, onderstreept het belang van de samenwerking: “Door samen te werken met deze partners, verwachten we aan het einde van het TKI-project significante stappen te hebben gezet op het pad naar een quantuminternet.”

Hoewel de technologie zich nog in een vroeg stadium bevindt, zien alle vier de partijen het nut om nu al de handen ineen te slaan. Wojciech Kozlowski, een postdoc bij QuTech en verantwoordelijk voor een van de werkpakketten in het TKI-project, legt uit: “Dagelijks zijn we bezig met een antwoord te vinden op de vraag hoe netwerkoperatoren, zoals KPN of SURF, een quantumnetwerk kunnen inzetten en wat voor soort services ze kunnen aanbieden aan hun gebruikers. Hoewel we nog in een vroege ontwikkelingsfase zitten, bouwen we nu al aan het quantuminternet-ecosysteem van de toekomst door samen te werken met deze grote partners. Dit ecosysteem zal cruciaal blijken naarmate ons quantumnetwerk zich tot een volwaardig quantuminternet ontwikkelt.”

*Over het TKI-project: QuTech, KPN, SURF en OPNT maken deel uit van TKI (Topconsortium voor Kennis en Innovatie) High Tech Systemen & Materialen.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!