Redactie - 27 november 2020

KPN kopstuk Marieke Snoep belicht belang voor snelle digitale transformatie

KPN kopstuk Marieke Snoep belicht belang voor snelle digitale transformatie image

Telecom Insights 2020 stond onlangs in het teken van het belang van 5G voor de Nederlandse samenleving. Het jaarlijkse congres van Telecompaper werd dit jaar online georganiseerd. KPN Chief Business Market en rvb-lid Marieke Snoep (foto) sprak tijdens de aftrap van het evenement namens KPN over de versnelling van de digitale transformatie en de toegevoegde waarde van 5G daarbij.

“Niet eerder was het belang van digitalisering zo zichtbaar, tastbaar en duidelijk als dit jaar”, stelt Marieke Snoep in haar verhaal. Ondernemend Nederland moest zich razendsnel aanpassen aan de nieuwe situatie die acuut ontstond door de uitbraak van corona. Dankzij betrouwbare infrastructuur en digitale oplossingen als videobellen en de cloud lukte het om de samenleving en economie in de coronacrisis grotendeels overeind te houden.

Zaak om digitale versnelling door te pakken

In 2020 heeft een ongekende versnelling in digitalisering plaatsgevonden bij alle bedrijven in Nederland. Snoep: “We hebben de toekomst naar voren gehaald door in 2 maanden net zoveel voor elkaar te krijgen voor de samenleving en onze zakelijke klanten als in de afgelopen 2 jaar. Ondernemend Nederland is zich bewust geworden van de mogelijkheden en het belang van digitalisering. De digitaliseringsslag die we dit jaar maakten, moeten we ook op lange termijn succesvol doorvoeren om crises in de toekomst het hoofd te kunnen bieden. Het is zaak de digitale stroomversnelling waarin Nederland zit nu vast te houden. Dat biedt veel kansen voor onze economie, duurzaamheid, onderwijs en zorg.”

5G-diensten vanaf de start

5G gaat volgens Snoep een belangrijke rol spelen bij de volgende digitaliseringsslag. In FieldLabs test KPN al langer de mogelijkheden van de nieuwe mobiele technologie. Nu de eerste frequenties daadwerkelijk beschikbaar zijn, kan samen met klanten en partners op grotere schaal worden gezocht naar nieuwe toepassingen. In eerste instantie toepassingen in sectoren waar de hele samenleving van profiteert, zoals mobiliteit, logistiek, veiligheid, maakindustrie en gezondheidszorg. KPN heeft daarvoor als eerste in Nederland drie onderscheidende 5G-diensten ontwikkeld: 1. Prioriteit voor bepaalde applicaties, 2. Mobiele dekking op maat (indoor en outdoor) en 3. Gegarandeerde bandbreedte.

Healthcare first, technology second

EVP 5G Zakelijke Markt Jacob Groote presenteerde tijdens Telecom Insights enkele concrete toepassingen van deze drie diensten speciaal voor de gezondheidszorg. Groote: “Healthcare first, technology second is wat ik blijf benadrukken. Het gaat nooit om de technologie zelf. Het gaat om de functionaliteit ervan. 5G gaat ons nieuwe toepassingen bieden waarvan we nu nog geen weet hebben. Binnenkort starten we een zesde en nieuwe FieldLab speciaal voor de gezondheidszorg om samen met klanten en partners nieuwe toepassingen te gaan ontdekken en ontwikkelen voor deze sector.”

Snoep: “Uiteraard sterkt dit ons in de overtuiging dat we met de goede dingen bezig zijn, maar die route willen en kunnen we niet alleen bewandelen. Samen met het netwerk van ondernemend Nederland moeten we uitvinden hoe we met elkaar de volgende digitaliseringsslag gaan maken met 5G. Wij zijn er in elk geval klaar voor om te gaan versnellen”, besluit Snoep haar verhaal.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!