Wie wordt Hardware Innovator of the Year 2020?

01-12-2020 | door: Jeroen Bordewijk

Wie wordt Hardware Innovator of the Year 2020?

Vorig jaar won HP Nederland de Dutch IT-channel Award voor Hardware Innovator of the Year. De leverancier uit Amstelveen is ook dit jaar genomineerd, samen met Axis, Fujitsu, IBM en Lenovo.

De genomineerden in deze categorie zijn:

Axis Communications is een Zweedse fabrikant van IP-netwerkcamera's. De leverancier bracht in 2020 een nieuwe bodycam-oplossing op de markt, bestaande uit een robuuste camera, een dockingstation en een systeemcontroller. De oplossing is breed inzetbaar en ontworpen op basis van een open architectuur die integratie met verschillende video- en bewijsmanagementsystemen mogelijk maakt. Volgens Axis kunnen de bodycams – die cruciaal zijn voor het vastleggen van bewijsmateriaal, het ontmoedigen van ongewenst gedrag en het opleiden van personeel – gebruikt worden door politie, ambulances, buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA's) en brandweer, maar ook in het openbaar vervoer, de transportsector en de evenementenbranche.

Fujitsu Nederland lanceerde in 2020 de speciale toepassing uSCALE, een on-premises, pay-per-use dienst voor organisaties die bedrijfsactiviteiten snel willen kunnen transformeren. Gebruikers krijgen toegang tot de nieuwste high-end infrastructuurtechnologie, zonder die op voorhand te hoeven betalen. Dat maakt ze heel flexibel: gebruikers kunnen makkelijk op- en afschalen en betalen alleen voor diensten die ze werkelijk gebruiken. Fujitsu kwam met deze oplossing omdat organisaties door de COVID-pandemie zijn gaan inzien hoe belangrijk zero-capex, schaalbare, on-premises IT-middelen zijn, waarmee ze een hybride IT-omgeving hebben die ze flexibiliteit, wendbaarheid en veerkracht geeft, zodat ze sneller kunnen reageren op crises.

HP Nederland is onder meer genomineerd vanwege HP Approved Selection, een nieuwe, circulaire productlijn die het bedrijf uit Amstelveen in 2020 in de markt zette samen met Flex IT. HP Approved Selection is een status, een merk. Alleen circulaire producten die een grondige cosmetische en functionele test voor kwaliteitsborging hebben ondergaan, verdienen deze titel. Alle producten worden gereinigd, geïnspecteerd en zo nodig voorzien van nieuwe of eerder gebruikte onderdelen. Met Approved Selection wil HP Nederland een merk creëren dat alle onzekerheden over circulaire producten wegneemt. Alleen producten met het kwaliteitsniveau van het merk HP garanderen immers de best mogelijke gebruikerservaring.

De nominatie van IBM Nederland heeft alles te maken met de innovaties van het Amerikaanse moederbedrijf op het gebied van quantum computing. Waar de computers van nu nog wel eens haperen, zal de quantum computer van de toekomst in verschillende industrieën 'revolutionaire toepassingen' mogelijk maken, zo belooft het technologiebedrijf. Ook in 2020 deed IBM verschillende innovaties. Zo is, door nieuwe software- en hardwaretechnieken toe te passen, de capaciteit van de meest krachtige quantum computer die momenteel beschikbaar is, verviervoudigd. De nieuwe technieken komen terug in releases en verbeteringen van onder meer de IBM cloud-software services, en van de open source software development kit Qiskit.

Lenovo bracht in 2020 de ThinkPad X1 Fold op de markt, de eerste opvouwbare PC ter wereld. Over hardware innovatie gesproken; deze laptop is de kameleon onder de personal computers. De X1 Fold is geschikt voor 'on-the-go' computergebruik in een ultramobiele vorm, zo vindt de Chinese fabrikant. Het opvouwbare 2K OLED-scherm is een absolute primeur in zijn prijsklasse. Dit soort innovaties zijn voor Lenovo overigens niet ongebruikelijk. Vorig jaar scoorden de Chinezen met het concept ThinkCentre M90n Nano for Business, de kleinste commerciële desktopcomputer ooit. Ook dat was goed voor een nominatie voor deze award, toen helaas niet voor de winst.

Stemmen kan via de website www. dutchitawards.nl

Door: Jeroen Bordewijk

Terug naar nieuws overzicht
Hardware