Redactie - 08 december 2020

Felton: Beheer infrastructuur, security en cloud in één hand

Felton: Beheer infrastructuur, security en cloud in één hand image

Versnipperd beheer van IT-systemen belemmert inzicht in het wel en wee ervan, kost meer geld en brengt hogere beveiligingsrisico’s met zich mee. Felton heeft dit goed begrepen getuige de fusie met Lantech. Er is nu een bedrijf dat vanuit één gezichtspunt adviseert over de complete infrastructuur en deze polst, inclusief cloud.

Het samengaan van de twee IT-dienstverleners is al eerder gemeld. De fusie is immers al per 1 september 2020 effectief. Maar betrokkenen gaan nu dieper in op de achtergronden van de fusie. Henk de Boer (CEO), Sebastiaan Kors (Chief Sales en Marketing Officer) en Stan Bridié (Chief Managed Services Officer) spreken met één mond. Ze zijn het roerend met elkaar eens. Dat maakt het samengaan van deze Lantech (een kleine dertig jaar actief op de Nederlandse markt) en Felton (ruim vijftien jaar actief) zo bijzonder. Ze waren eigenlijk naar elkaar op zoek om te kunnen voldoen aan steeds dringender vragen van klanten – voornamelijk middelgrote bedrijven - naar een integraal beheer van hun hybride IT-omgevingen, en integratie- en migratietrajecten.

Lantech, zoals de naam al ingeeft, heeft zijn sporen verdiend met het inrichten en beheren van vooral lokale netwerken. Maar elke organisatie heeft tegenwoordig wel een deel van haar infrastructuur, applicaties en/of data in de cloud draaien. Felton opereerde al breder. Onder meer met werkplekbeheer, serverbeheer; en cloud, waaronder een eigen sterk beveiligde Private Cloud van Nederlandse bodem. De fusie levert dit bedrijf een sterkere marktpositie op, temeer daar ‘het nieuwe’ Felton een compleet aanbod heeft. Of het nu gaat om outsourcing, security, hybride infrastructuur, architectuur, managed services of cloud-diensten.

Kors legt uit dat bij veel organisaties het beheer en security van de infrastructuur (zoals de servers, de werkplekken, public of private cloud) verdeeld is over meerdere partijen, al dan niet in de eigen organisatie. Elke partij heeft zijn eigen tooling en processen en te vaak kunnen de verschillende partijen niet met elkaar ‘praten’. Een eenduidig inzicht in hoe het er met de infrastructuur voorstaat, kun je dan wel vergeten. Mocht een applicatie niet aan de verwachtingen voldoen, dan is het in dat geval meestal zoeken naar een speld in de hooiberg om de oorzaak te achterhalen; als de verschillende beheerders niet al naar elkaar wijzen.

Onnodig te zeggen dat gebrek aan inzicht risico’s met zich meebrengt. Hoe bescherm je immers data als je niet weet waar de zwakke plekken zitten?

Eén aanspeekpunt
Bridié zegt het zo: “Klanten willen graag één aanspreekpunt hebben voor hun totale infrastructuur, dus ook de lijntjes naar cloud. Sterker nog: wij kunnen zelfs in de gaten houden wat er ín de cloud gebeurt. Wij hebben immers ons eigen Private Cloud, waarvan onze klanten gebruik kunnen maken.” Hij doelt op de Twin TIER 3 datacenters die Felton exploiteert. “We zien dat er een hang is naar de publieke clouds als Azure en AWS, maar tegelijkertijd willen organisaties voor bepaalde applicaties en data de zekerheid dat hun gegevens in Nederland zijn en blijven; en ze willen de zekerheid dat de beveiliging goed is geregeld en wij de gewenste prestaties kunnen leveren. Omdat wij met Felton Private Cloud alles in eigen hand hebben, kunnen wij daaraan voldoen. Wij willen er zeker van zijn dat onze klanten geen zorgen meer hoeven te hebben.”

Eraan toevoegend: “Wij bieden één aanspreekpunt: voor infrastructuur- en werkplekbeheer en alles in de cloud.” Dat is dus inclusief public cloud diensten als Microsoft 365. De afgelopen jaren heeft Felton zich gespecialiseerd en bewezen als Microsoft 365 Cloud-integrator.

Tevredenheid
Kors gaat door op de klanttevredenheid. “Natuurlijk spreken wij SLA’s af met onze klanten, maar die blijven in de la. Het gaat ons niet zozeer om de technische aspecten van wat wij leveren – we weten dat dat wel goed zit – het gaat ons om de klanttevredenheid. Wij zijn een klantgerichte organisatie. Dat is een aspect dat zowel Lantech als Felton hoog in het vaandel hadden. En dat blijft zo. Als zich iets voordoet, wordt een klant meteen geholpen. De lijntjes zijn erg kort; wij hebben speciale klantenteams ingericht. ”

Bij Felton spreken ze eerder van een XLA: eXperience Level Agreement. Bij een storing (waarbij je in een SLA een bepaalde reactietijd afspreekt) gaat het er dus niet meer alleen om of dit binnen de afgesproken tijd is opgelost, maar vooral om hoe het is opgelost, of de klant zich begrepen voelt of hij serieus wordt genomen. Bij een XLA gaat het er ook om dat de dienstverlener meedenkt met de klant hoe de IT-omgeving nog beter aan de bedrijfsdoelstellingen kan bijdragen.

Nog een aspect dat de twee bedrijven bond: de dieptechnische kennis van hun medewerkers. “Weet je waarom de mensen van beide bedrijven zo ingenomen zijn met de fusie? Omdat zij zien dat er nog meer technische kennis en kunde binnen komt, dat zij deskundige sparring partners erbij krijgen.”

Security
In de markt, zo vertelt De Boer, bestaat veel ontevredenheid over de bedrijven die managed services aanbieden. “Een paar jaar geleden zijn organisaties uitgeweken naar partijen in Oost-Europa die hun IT-omgeving wel zouden beheren. Daar bleken toch wel veel haken en ogen aan te zitten en veel organisaties keren teleurgesteld terug van hun schreden. Wij weten waar de pijn zit en kunnen ze tegemoet komen met ons aanbod.”

Waar het drietal nog extra aandacht aan besteedt, is security. “Dat aspect is verweven in alles wat wij doen. Het is niet iets dat je erbij doet. IT-beveiliging speelt een rol bij ontwerp, implementatie én beheer. Intern werken we met een Security intelligence Framework om de nodige aandacht gestalte te geven. Wij monitoren de infrastructuur in de volle breedte. En we zijn niet voor niets een ISO 27001-gecertificeerd bedrijf.”

Om security een integraal onderdeel van beheer te maken heeft Felton een 3D Security Office ontwikkeld. Dit concept omvat interne security maatregelen, een security intelligence framework en externe security maatregelen die integraal met elkaar zijn verbonden.

Door: Teus Molenaar

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!