Vier op de tien mobiele abonnementen is in 2026 een 5G-abonnement

01-12-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Vier op de tien mobiele abonnementen is in 2026 een 5G-abonnement

Vier op de tien mobiele abonnementen is in 2026 een 5G-abonnement. Meer dan 1 miljard mensen - 15 procent van de wereldbevolking - wonen naar verwachting tegen het einde van 2020 in een gebied dat een 5G-dekking heeft. In 2026 heeft 60 procent van de wereldbevolking toegang tot 5G-dekking, met 5G-abonnementen die naar verwachting de 3,5 miljard bereiken.

Dit voorspelt Ericsson in de laatste editie van het Ericsson Mobility Report. Ericsson heeft zijn schatting van eind 2020 voor wereldwijde 5G-abonnementen opgetrokken tot 220 miljoen, omdat de serviceproviders hun netwerken blijven uitbouwen. De stijging is grotendeels te danken aan de snelle groei in China met 11 procent van zijn mobiele abonnementsbasis. Dit is het gevolg van een nationale strategische focus, intense concurrentie tussen serviceproviders en de steeds betaalbaarder wordende 5G-smartphones van verschillende leveranciers.

Snelle commercialisering in Noord-Amerika

Noord-Amerika sluit naar verwachting het jaar af met ongeveer 4 procent 5G mobiele abonnementen. De commercialisering gaat nu in een snel tempo en tegen 2026 voorspelt Ericsson dat 80 procent van de Noord-Amerikaanse mobiele abonnementen 5G is, het hoogste aantal van alle regio's ter wereld.

Europa sluit het jaar af met ongeveer 1 procent 5G-abonnementen. In de loop van het jaar hebben een aantal landen hun veilingen van het radiospectrum dat nodig is om de uitrol van 5G te ondersteunen, uitgesteld.

Grote sprong richt digitalisering

Fredrik Jejdling, Executive Vice President en Head of Networks, Ericsson, zegt: "Dit jaar heeft de maatschappij een grote sprong in de richting van digitalisering gemaakt. De pandemie heeft de impact van de connectiviteit op ons leven benadrukt en heeft als katalysator gewerkt voor snelle veranderingen, wat ook duidelijk zichtbaar is in deze laatste editie van het Ericsson Mobility Report.

"5G gaat de volgende fase in, waarin nieuwe apparaten en toepassingen het beste haalt uit de voordelen die het biedt, terwijl dienstverleners 5G blijven uitbouwen. Mobiele netwerken zijn een kritieke infrastructuur voor vele aspecten van het dagelijkse leven, en 5G zal de sleutel zijn tot toekomstige economische welvaart".

Nieuwe use cases en toepassingen

Het rapport benadrukt ook waarom het succes van 5G niet beperkt blijft tot de dekking of de abonnementsnummers alleen. De waarde ervan wordt ook bepaald door nieuwe use cases en toepassingen, waarvan de eerste al zijn ontstaan. Critical IoT, dat bedoeld is voor tijdkritische toepassingen die gegevenslevering binnen een bepaalde tijdsduur vereisen, wordt in 5G-netwerken ingevoerd. Dit maakt een breed scala aan tijdkritische diensten voor consumenten, bedrijven en overheidsinstellingen in verschillende sectoren mogelijk, met 5G openbare en specifieke netwerken.

Cloud gaming is een andere opkomende categorie van toepassingen. De gecombineerde mogelijkheden van 5G-netwerken en edge-compute technologiee?n maken het mogelijk dat game-streamingdiensten op smartphones kunnen concurreren met een kwaliteit van ervaring (QoE) die gelijk is aan die van PC- of console-tegenhangers, waardoor innovatieve games op basis van mobiliteit mogelijk worden.

Groei in zowel het netwerk- als het apparaatdomein

Het tempo van de introductie van 5G New Radio (NR) functionaliteit neemt toe, met meer dan 150 5G apparaatmodellen die commercieel worden gelanceerd. Veel apparaten ondersteunen 5G-frequentieverdeling duplex (FDD) en dynamische spectrumdeling (DSS). De eerste 5G standalone (SA) netwerken zijn gelanceerd in Azie? en Noord-Amerika, evenals de eerste apparaten die geschikt zijn voor NR carrier aggregatie.

Nu de COVID-19 pandemie de digitalisering versnelt en het belang en de behoefte aan snelle en betrouwbare breedbandconnectiviteit thuis toeneemt, neemt het aantal serviceproviders dat vaste draadloze toegang (FWA) aanbiedt toe. Bijna twee derde van de serviceproviders heeft nu een FWA-aanbod. De verwachting is dat het aantal FWA-verbindingen meer dan verdrievoudigd wordt en eind 2026 meer dan 180 miljoen bereikt, wat overeenkomt met ongeveer een kwart van het totale mobiele netwerkdataverkeer.

De november 2020 editie van het Ericsson Mobility Report is hier te vinden.

Terug naar nieuws overzicht

Tags

5G, Mobility
Mobility