Smartphonemarkt opnieuw gekrompen

01-12-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Smartphonemarkt opnieuw gekrompen

366 miljoen smartphones zijn in het derde kwartaal van 2020 geleverd aan eindgebruikers. Dit is 5,7% minder dan in het derde kwartaal van 2019. Het aantal verkochte mobiele telefoons is met 8,7% teruggelopen tot 401 miljoen stuks.

Dit blijkt uit cijfers van Gartner. Na twee kwartalen met een krimp van zo'n 20% toont de smartphonemarkt in Q3 de eerste tekenen van herstel. Desondanks blijft de vraag naar smartphones zwakker dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dit ondanks meerdere 5G-smartphones die werden geïntroduceerd en verlichting van maatregelen bedoeld om de verspreiding van het COVID-19 virus tegen te gaan.

'Consumenten beperken uitgaven

"Consumenten beperken hun uitgaven ondanks dat sommige lockdown-omstandigheden beginnen te verbeteren", zegt Anshul Gupta, senior research director bij Gartner. "De wereldwijde smartphoneverkopen maken een middelmatige groei door in het derde kwartaal ten opzichte van het tweede kwartaal. Dit komt vooral door vraag die voortkomt uit eerdere kwartalen."

Economische onzekerheden en angst van een nieuwe golf van het COVID-19 virus zet niet-essentiële uitgaven tot eind 2020 onder druk. De vertraagde uitrol van 5G-netwerken beperkt ook de kansen voor smartphonevendoren.

Samsung is opnieuw marktleider

Samsung blijft op de marktleider met 22% marktaandeel. Het bedrijf profiteert onder meer van zin sterke positie onder Android-gebruikers. Huawei staat op de tweede plaats van 14% marktaandeel. Xiaomi verkocht in Q3 voor het eerst 44 miljoen units, waarmee het bedrijf Apple (40,6 miljoen stuks) van de derde plaats stoot. Xiaomi heeft 12,1% marktaandeel, terwijl Apple 11,1% van de markt in handen heeft. OPPO staat op de vijfde plek met 8,2% marktaandeel van 29,9 miljoen verscheepte smartphones.

gartner-smartphone-top-5-11-2020.png

Gartner ziet vooral in Azië en Latijns-Amerika vroege tekenen van herstel. In China zijn de omstandigheden inmiddels nagenoeg terug naar het oude normaal, waarvan leveringsketen profiteren. Dit is tot zekere hoogte ook terug te zien in de verkoopcijfers in Q3. "Voor de eerste keer zijn de smartphoneverkopen aan eindgebruikers in drie van de top vijf markten - India, Indonesië en Brazilië - voor het eerst gegroeid met respectievelijk 9,3%, 8,5% en 3,3%", zegt Gupta.

Terug naar nieuws overzicht
Mobility