F5 ondersteunt service providers bij ontwikkeling en aansturing cloud-native 5G-netwerken

03-12-2020 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

F5 ondersteunt service providers bij ontwikkeling en aansturing cloud-native 5G-netwerken

F5 introduceert BIG-IP Service Proxy for Kubernetes (SPK) en Carrier-Grade Aspen Mesh. De oplossingen helpen service providers bij de ontwikkeling en aansturing van hun cloud-native 5G-netwerken.

De stap naar een cloud-native 5G core netwerk betekent een shift in architectuur voor service providers. Er wordt uitgegaan van microservices en het Kubernetes-platform. Cloud-native 5G services moeten dus naast bestaande 3G en 4G protocollen, apps, systemen, beleid en infrastructuur werken. De oplossingen van F5 helpen service providers de complexiteit en kosten van de infrastructuur laag te houden. Zo hoeven zij geen aparte systemen in bedrijf te houden die voor extra kosten zorgen en een security-risico kunnen vormen.

Nieuwe 5G-oplossingen

BIG-IP SPK en Carrier-Grade Aspen Mesh zijn gebouwd op een 5G core service-gebaseerde architectuur, bedoeld om 5G workloads mogelijk te maken naast bestaande 4G workloads. De oplossingen bieden netwerk-elasticiteit, gedetailleerd traffic management, beveiliging en toegangsbeleid naar en tussen Kubernetes-clusters. Dankzij de ondersteuning van meerdere protocollen kan de overstap naar 5G worden gemaakt zonder 4G inkomsten te missen.

BIG-IP SPK gebruikt herbruikbare elementen of patronen in Kubernetes om telecomfunctionaliteit naar een Kubernetes-omgeving te brengen, met bijbehorende performance en security. Verschillende protocollen worden ondersteund, zoals Diameter, SIP, SCTP, GIP en HTTP/2. Per service is er een veilige proxy en Kubernetes cluster firewall beschikbaar. Geautomatiseerde Kubernetes service discovery en policy-configuratie vermindert de complexiteit en stelt netwerkbeheerders in staat efficiënter te werken.

Carrier-Grade Aspen Mesh zorgt voor zichtbaarheid, beveiliging en beheer van verkeer naar, vanuit en tussen Kubernetes clusters. Het biedt een consistente benadering van versleuteling en authenticatie van HTTP/2- en TCP-verkeer tussen verschillende partijen, is gebouwd op de sterkste TLS-methodes en is 3GPP-compatible gecertificeerd. Uitgebreide verkeersanalyse maakt het mogelijk om rendabele 5G-diensten op te zetten, gebruikmakend van bestaande facturatiesystemen.

5G Open Innovation Lab

F5 is als Corporate partner onderdeel geworden van het 5G Open Innovation Lab (5GOILab). Dit internationaal ecosysteem met bedrijven, universiteiten en overheden onderzoekt de mogelijkheden van 5G en stimuleert nieuwe diensten.

Terug naar nieuws overzicht
Mobility