Wouter Hoeffnagel - 04 december 2020

Cyberaanval op gemeente Hof van Twente

Een storing eerder deze week bij de gemeente Hof van Twente blijkt te zijn veroorzaakt door een cyberaanval. Onbekenden hebben zich toegang verschaft tot computersystemen van de gemeente.

"Er werd duidelijk dat er sprake is van onbekende derden die zich toegang hebben verschaft tot onze systemen en de gegevens op al onze servers voor ons ontoegankelijk hebben gemaakt. Het afgelopen etmaal is een eerste grondige scan uitgevoerd van de situatie. U begrijpt dat wij hierover in het belang van dit onderzoek niet eerder mededelingen konden doen", schrijft burgemeester Ellen Nauta op de website van de gemeente.

Privacygevoelige informatie

De getroffen servers bevatten gegevens waarmee de gemeente veel van zijn werkzaamheden uitvoert. In sommige gevallen gaat het om zeer privacygevoelige informatie van burgers. Vooralsnog zijn er geen aanwijzigingen dat de aanvallers gegevens daadwerkelijk hebben bekeken of verspreid. Wel adviseert burgemeester Nauta altijd alert te zijn in de digitale omgeving.

Daarnaast zijn veel gegevens vernietigd en niet meer te herstellen. Deze data zijn hierdoor onbruikbaar geworden. "Dat maakt dat onze gemeente nu voor de immense taak staat om een geheel nieuwe infrastructuur voor onze gegevens te bouwen en daaraan nieuwe ‘schone’ gegevens toe te voegen", aldus de burgemeester.

Meer informatie is hier beschikbaar.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!