Westbase.io en Cradlepoint laten partners voorsorteren op de mogelijkheden van 5G

Evert Suur, Area Director Northern Europe, Cradlepoint

Westbase.io en Cradlepoint laten partners voorsorteren op de mogelijkheden van 5G

Julian Sinnige Benelux, Country Manager, Westbase.io

09-12-2020 | door: Johan van Leeuwen

Westbase.io en Cradlepoint laten partners voorsorteren op de mogelijkheden van 5G

Distributeur Westbase.io en leverancier Cradlepoint zijn internationaal gevestigde namen. In het Nederlandse IT-kanaal staan ze allebei aan het begin van een veelbelovende route. Steeds meer bedrijven zien namelijk kansen rondom 5G en dat is bij uitstek een onderwerp waarin de twee bedrijven een sterk verhaal hebben. Daarbij trekken ze vaak samen op. Julian Sinnige (Benelux Country Manager bij Westbase.io) en Evert Suur (Area Director Northern Europe bij Cradlepoint) vertellen onder meer over de kansen die ze op het gebied van 5G voor partners zien.

“Ik denk dat er weinig partijen in Europa zoveel ervaring hebben met eerst 3G, daarna 4G en nu 5G. We zijn al dertig jaar met networking bezig”, zegt Julian Sinnige over Westbase.io. Het bedrijf heeft zijn wortels in het Verenigd Koninkrijk. Andere landen, waaronder ook Nederland, worden al langer bediend, maar de ambities werden vorig jaar kracht bijgezet met de opening van een kantoor en een magazijn in Hilversum. “We zijn een value add distributeur”, vervolgt Sinnige de introductie van zijn bedrijf. “Onze grootste kracht is onze kennis en ervaring op het gebied van 4G, 5G en IoT.”

Leverancier Cradlepoint zit zowel qua expertise als qua ervaring in de Nederlandse markt in een vergelijkbare situatie. Het begon in 2006 in de VS en daar heeft het een leidende positie. Vorig jaar werd er geïnvesteerd om de ambities in EMEA te versnellen. Cradlepoint richt zich op Wireless WAN-oplossingen. Suur: “We zitten in het netwerkdomein, meestal in de edge en leveren oplossingen voor het verbinden van locaties, voor toegang tot internet voor alles wat mobiel is en op het gebied van enterprise IoT. Alles gaat voor de volle honderd procent met en via partners en via subscriptiemodellen.” 5G speelt in dat verhaal een belangrijke rol. Veel producten zijn ‘5G-ready’. Daardoor maakt Cradlepoint het voor gebruikers mogelijk om nu al een eerst stap te zetten, om straks maximaal te kunnen profiteren van de nieuwe mogelijkheden die 5G gaat bieden.

Vraag naar 5G
Sinnige merkt dat er vanuit partners steeds meer vragen over 5G komen. “Dat is ook goed, want het gaat gewoon heel veel veranderen. 4G is zeker nog niet achterhaald, want dat is niet meer het 4G zoals het op de markt kwam. Maar dat gezegd hebbende: ik kan uren praten over de mogelijkheden van 5G.”

Suur: “Wij kunnen partners samen op die route meenemen. We kijken met hen naar uitdagingen bij klanten die ze nu met 4G en LTE al kunnen adresseren en bepalen vervolgens het stappenplan richting 5G. Daar kun je als partner vandaag al mee beginnen, zodat je voorsorteert op de mogelijkheden die 5G biedt. Dan kun je er straks maximaal van profiteren.”

Dat 5G enorme mogelijkheden biedt voor partners en eindgebruikers is voor beide mannen een abc-tje. Suur: “We zijn ervan overtuigd dat er heel veel gaat veranderen. Mijn verwachting is dat het over een aantal jaar vooral de creativiteit is die de beperkende factor is, omdat technisch dan vrijwel alles mogelijk is. Je kunt systemen aan elkaar koppelen en daar – bijvoorbeeld met behulp van Artificial Intelligence – slimme scripts op inregelen. Bandbreedte en latency zijn geen beperkingen meer. Daardoor gaat er echt een nieuwe wereld open.” Sinnige: “Door de groeiende mogelijkheden van 5G zullen de use cases voor mobiele toepassingen snel toenemen. Het is straks niet alleen de meest geschikte toepassing wanneer een vaste lijn niet beschikbaar of mogelijk is, het zal de belangrijkste connectiviteitskeuze worden in heel veel situaties. Toepassingen die nu nog futuristisch lijken, zoals augmented en virtual reality, zullen de norm worden, omdat het potentieel van connectiviteit enorm hard groeit.”

Kansen voor partners
5G kan op die manier interessant zijn voor veel soorten partners, geeft Sinnige aan. “We werken nu onder andere met resellers, system integrators en installateurs samen. Soms met specialisten, soms met partners die er nog weinig ervaring met 4G en 5G hebben. Ik zie steeds meer partners die de kansen zien en zichzelf erop voorbereiden. Tegelijkertijd is er ook een groep die de impact nog onderschat. Of partners de kansen die er liggen kunnen pakken valt of staat met het onder de knie krijgen van de technologie. Ze moeten weten hoe hun reis naar 5G eruit ziet. 5G zal enkele jaren nodig hebben om volledig te evolueren en 4G zal tot die tijd zeker relevant blijven. Dat is waar wij van pas komen, we kunnen partners helpen met die route.”

Over de rol van partners zegt Suur: “Er gaan steeds meer processen met elkaar geïntegreerd worden. Daar liggen de kansen voor partners. Niet zozeer in het leveren van een routerplatform, maar in het samenbrengen van processen, vooral aan rand van het netwerk. Als je dat goed aanpakt, kun je oplossingen bouwen die direct inspelen op het bedrijfsproces van je klant. Hoe relevant wil je als partner voor je klant zijn?”

Kennis en ervaring
De twee bedrijven werken al langere tijd samen, waardoor ze perfect in staat zijn om de 5G-behoefte te adresseren. Sinnige: “In Europa waren we de eerste die Cradlepoint leverden.” Suur: “Wat we doen is best wel een specialistische tak van sport binnen de IT-wereld. Niet iedere distributeur heeft die kennis en ervaring. Westbase.io heeft dat wel. Zij kunnen kennis toevoegen, bijvoorbeeld richting partners die alleen ervaring hebben met meer traditionele WAN-oplossingen. Die kunnen, onder meer dankzij Westbase.io, zo hun portfolio aanvullen.”

De oplossingen die Cradlepoint wereldwijd levert zorgen, vaak in combinatie met Westbase.io, voor mooie cases. Suur: “Bij een politiecorps in de Verenigde Staten zit er een sensor verwerkt in de holsters van de pistolen. In de politieauto’s zitten routers van Cradlepoint. Als iemand zijn pistool trekt, gaat er een signaal naar de router, waardoor andere agenten meteen kunnen bijspringen. Tegelijkertijd gaan ook de bodycams aan.”

“Voor brandweermannen wordt het straks mogelijk om door een gebouw vol rook te lopen omdat ze aan de binnenkant van hun helm dankzij augmented reality een projectie van het gebouw zien”, vervolgt hij. “Bij een bouwbedrijf in Australië wordt een oplossing die daarop lijkt al gebruikt.”

Sinnige: “Noodhulpdiensten zijn slechts één voorbeeld van hoe we organisaties hebben geholpen om meer te doen met mobiele connectiviteit. Snelle connectiviteit is ook een heel populaire use-case. Denk aan connectiviteit vanaf dag één op bouwplaatsen of het sneller kunnen openen van nieuwe filialen. Dat geeft de mogelijkheid om sneller inkomsten te hebben, de productiviteit te verhogen en uiteindelijk eindklanten beter van dienst te zijn. Gebruik maken van failover via mobiel kan een winkelier daarnaast duizenden euro’s besparen. De voordelen van 5G zullen nog veel groter worden als de toepassingsmogelijkheden verder toenemen.”

Een 5G-workshop aanvragen?
Cradlepoint en Westbase.io bieden partners de mogelijkheid om een 5G-workshop te boeken die hen zal helpen om goed te begrijpen wat de bijzondere technologie voor hun bedrijf kan betekenen. Wie interesse heeft of meer informatie wil kan hier een aanvraag indienen.

Door: Johan van Leeuwen

Terug naar nieuws overzicht

Tags

5G