Wouter Hoeffnagel - 10 december 2020

Aanvallers zien documenten over Pfizer/BioNTech-vaccin in bij EMA

Documenten over het vaccin van Pfizer/BioNTech zijn door aanvallers ingezien tijdens een aanval op het Europees Geneemiddelenbureau (EMA) in Amsterdam. Er zijn geen aanwijzigingen dat gegevens van deelnemers aan vaccin-testen ook zijn ingezien.

Dit meldt BioNTech. Het bedrijf benadrukt dat alleen de EMA is gehackt, maar de systemen van Pfizer en BioNTech buiten schot zijn gebleven. Een grootschalig onderzoek is ingesteld naar de cyberaanval, waarbij ook wordt samengewerkt met het team High Tech Crime van de landelijke recherche. Details over de aanval worden door de EMA in het kader van het onderzoek niet vrijgegeven. Het agentschap wil niet reageren op de berichtgeving van BioNTech.

Het EMA is op dit moment druk bezig met de beoordeling van het coronavaccin van Pfizer/BioNTech, waarbij wordt onderzocht of het vaccin veilig is voor gebruik op de Europese markt. Het oordeel van de EMA wordt op 29 december verwacht.

'Geen verrassing'

“Het nieuws dat de European Medicine Agency (EMA), dat zijn hoofdkantoor heeft in Amsterdam, aangevallen is door cybercriminelen is schokkend, maar het komt helaas niet als verrassing. Elke organisatie die waardevolle data bezit zal zeer waarschijnlijk ooit een keer doelwit zijn en op dit moment zijn er weinig zaken meer waardevol dan informatie over Covid-19-vaccins.”

“Het is echter niet eenvoudig om je te verdedigen tegen aanvallen die door naties worden uitgevoerd omdat ze vaak zeer geavanceerd zijn. Daarom is het extra belangrijk dat de basis security-maatregelen in acht worden genomen omdat de kans van slagen daardoor vele malen kleiner is. Deze maatregelen zijn onder andere het regelmatig patchen en updaten van systemen, zorgen voor een goede strategie voor de beveiliging van thuiswerkers en het trainen van medewerkers zodat ze niet op gevaarlijke links klikken in phishing e-mails. Deze acties klinken vanzelfsprekend, maar worden te vaak niet (goed) uitgevoerd waardoor aanvallers eenvoudig toegang hebben tot het netwerk van een organisatie”, aldus Oliver Cronk, Chief IT Architect EMEA van Tanium.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!