Martijn Kregting - 15 december 2020

Ingram Micro Flexible Services biedt nu Cisco Meraki managed networking

Ingram Micro Flexible Services biedt nu Cisco Meraki managed networking image

Managed networking biedt zowel gebruikers (geen eigen beheer en support) als aanbieders (recurring omzet) duidelijke voordelen. Maar niet elke reseller heeft de mogelijkheden om zelf deze managed diensten aan te bieden, zoals de beschikking over een eigen support-afdeling. Reden voor Ingram Micro om deze markt in te stappen. Sinds kort biedt de distributeur vanuit zijn Flexible Services managed Meraki van Cisco als onderdeel van zijn managed networking-portfolio.

Voor organisaties, zeker die met meer locaties, biedt managed networking veel voordelen. Retail, ziekenhuizen, bedrijven met meer locaties zoals banken, hospitality. Je hoeft zelf niets te doen aan het hele traject – van inregelen van access points tot en met support en beheer, het opdelen van een netwerk in een gast- en bedrijfsdeel. Je hebt altijd nieuwe technologie, de IT-afdeling kan zich focussen op meer bedrijfskritieke zaken.

Sinds kort heeft Ingram Micro het Meraki-platform toegevoegd aan het Flexible Services-portfolio. De distributeur wil resellers zo helpen om vanuit het Ingram Micro-NOC netwerkdiensten te leveren die beheerd worden vanuit het Meraki-platform.

Als technologie-partner is Cisco druk doende om zijn managed networking-portfolio uit te bouwen en te verbeteren, vertelt Sjors Vonk (Channel Sales & Marketing - Strategic Partnerships - Senior Business Development & Services Lead Cisco Team). “Cisco levert de technologie en de kennis die ons NOC nodig heeft om het Meraki-platform als managed dienst te ondersteunen. Ook voor Cisco is het relevant dat partners diensten om Meraki heen kunnen bouwen, zodat hun relevantie voor een eindklant groeit.”

Beheer overnemen

Het Cisco-team biedt reseller-partners al transactionele ondersteuning als het gaat om het Meraki-portfolio. Resellers krijgen echter steeds vaker de vraag van eindklanten of ze ook het beheer van Meraki-netwerkdiensten op zich kunnen nemen.

Een deel van de partners heeft dit zelf goed ingeregeld, weet Vonk. “Voor partners die dit niet zo eenvoudig kunnen - zaken zoals specifieke kennisopbouw, een NOC opzetten - bieden wij nu de mogelijkheid om dit beheer via ons NOC alsnog over te nemen. Zij kunnen de sales doen, wij verzorgen het beheer en de support – als er bijvoorbeeld een access point niet werkt.” Meraki-partners zullen ook op dit punt vanuit het Cisco-team ondersteuning krijgen bij zaken zoals marketing en sales.

Managed networking is relatief nieuw voor Ingram Micro, maar als fenomeen bestaat het al langer. “Het is dan ook niet zo alsof wij dit de markt in hoeven te duwen”, benadrukt Vonk. “De vraag naar overname van netwerkbeheer wordt steeds vaker bij resellers, system integrators et cetera neergelegd. Die behoefte is er al, zowel bij partijen die al Meraki gebruiken als bij organisaties die van een oud netwerk direct op managed Meraki overstappen.”

Goede business case

Voor sommige partners is de overstap naar recurring revenue uit netwerkdiensten nog wel relatief nieuw. Waar dat zo is, kan Ingram Micro de business case eenvoudig duidelijk maken. Vonk: “Zeker wanneer managed networking bij één klant begint en geleidelijk groeit, is het voor resellers eenvoudiger als ze hun omzet hieruit kunnen uitbreiden met onze ondersteuning. Het is natuurlijk toch iets anders dan het transactionele model.”

Managed networking kan overigens niet los gezien worden van het groeiende portfolio van Flexible Services, stelt Allard Molenaar, Business Development Manager bij Ingram Micro. “Je kunt als business partner van alle onderdelen gebruikmaken, of van enkele elementen van die Flexibele Services, waar andere managed services onder vallen, maar ook WiFi Site Survey, configuratie-, transport- en installatieservices. We gaan met elke partner in gesprek om hier maatwerk in aan te bieden, waar nodig ook in overleg met de eindklant.”

Eenvoudige overgang

Het Meraki-platform zet al heel erg in op managed dienstverlening, voegt Molenaar toe. “Voor Cisco is dit een speerpunt. Er zitten al veel functionaliteiten in het platform die we uitstekend voor managed networking kunnen gebruiken en die de overgang naar managed networking voor een partner én eindklant eenvoudig maken. Bijvoorbeeld de mogelijkheid om alles op afstand te beheren, zodat je niet voor elk probleem op locatie hoeft te zijn, alleen als er een fysiek probleem is, zoals een defect access point.”

Het Meraki-platform biedt verder de mogelijkheid om aparte applicaties te installeren die via wifi werken. Denk aan way finding voor retailomgevingen, zodat een klant heel makkelijk de winkel kan vinden die hij zoekt – of een bezoeker in een ziekenhuis. Maar ook toepassingen waarmee een retailer via zijn managed Meraki-netwerk kan bepalen hoeveel klanten hij heeft en waar ze staan. Allemaal applicaties waarmee je eindklanten als reseller extra toegevoegde waarde kunt bieden.

Thuiswerken

Thuiswerken gaat ook steeds normaler worden, mede ‘dankzij’ corona. Meraki faciliteert deze overgang ook. Dat is niet onbelangrijk, want een thuisomgeving is toch heel anders dan een kantooromgeving, stelt Vonk.

“Die verandering is voor veel resellers een uitdaging, ook op het gebied van managed networking. In eerste instantie is deze dienst op het beheer van een bedrijfsomgeving gericht. Dat kan een retailomgeving zijn met meerdere locaties, een campusomgeving, een hoofdkantoor met bijkantoren. Thuis heb je toch vaak te maken met je eigen privénetwerk.”

Cisco biedt daarom ook applicaties, specifiek gericht op veilig vanuit thuis (samen) werken, schetst Molenaar. “Met het Meraki-portfolio heb je ook producten om van huis uit te werken, zoals VPN-systemen, telewerkproducten. Meraki is beheerbaar op afstand vanuit de cloud. Dus ook voor thuiswerkende werknemers van organisaties biedt Meraki een goede oplossing als managed dienst.”

Alle aspecten netwerkdiensten

Molenaar geeft aan dat Ingram Micro er bewust voor gekozen heeft om met Meraki te beginnen met managed networking. “Meraki biedt een portfolio waarmee je alle aspecten van netwerkdiensten kunt bestrijken. Je heb een managed firewall, managed LAN, managed WiFi. Het is voor vrijwel alle verticals in te zetten, ook onder het enterprise-segment. Daarmee is Meraki een logisch eerste stap in de richting van managed distributor.”

Er zijn ook andere netwerkvendoren waarvan Ingram Micro producten en diensten beheert. De distributeur kan zo nodig dus via het managed Meraki-platform netwerkproducten van andere leveranciers beheren als een eindklant bijvoorbeeld meerdere merken in zijn netwerkomgeving heeft – denk aan een fusie-organisatie.

Molenaar hierover: “We maken wel duidelijk dat we ook uitgaan van een mate van standaardisatie bij managed networking. Dat betekent dat we ons voor nu beperken in welke merken we via managed Meraki kunnen beheren vanuit het Ingram Micro NOC. Dat gaan we wel uitbouwen. Zo gaat Ingram Micro ook managed diensten van Extreme Networks aanbieden.”

Ondersteuning buiten Benelux

Ingram Micro rolt managed netwerking via Meraki nu uit in de Benelux, maar kan ook voor andere landen in de EU het beheer doen, vertelt Vonk tot slot. “Dat betekent dat we ook bedrijven kunnen ondersteunen die een deel van hun locaties buiten de Benelux hebben staan. We doen beheer en support wel in het Engels, maar dat is denk ik een geringe drempel. Dat geldt ook voor break-fix, dat kunnen we in al die landen bieden via onze Ingram Micro-vestigingen.”

Door: Martijn Kregting

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!