EU verplicht techgiganten tot aanpak illegale content via nieuwe wetgeving

14-12-2020
Deel dit artikel:

EU verplicht techgiganten tot aanpak illegale content via nieuwe wetgeving

Techgiganten moeten de aanpak van illegale content op hun platformen verbeteren en daarnaast transparanter communiceren over advertenties. Dit staat in een voorstel voor nieuwe Europese wetgeving. Indien bedrijven de wetgeving overtreden, kunnen zij een boete opgelegd krijgen die kan oplopen tot 6% van hun jaaromzet.

Reuters meldt dat het wetsvoorstel genaamd Digital Services Act naar verwachting op 15 december officieel wordt aangekondigd. Het voorstel komt niet onverwachts; al langer is de aanpak van illegale content op online platforms een belangrijk onderwerp voor de Europese Unie (EU).

Systematische risico's aanpakken

Zeer grote techplatforms worden in het wetsvoorstel omschreven als online platforms met meer dan 45 miljoen gebruikers, wat gelijk staat aan ongeveer 10% van de inwoners van de EU. Volgens het wetsvoorstel is het opleggen van extra verplichtingen aan deze platforms nodig voor de aanpak van systematische risico's die diensten van deze platforms opleveren.

Met illegale content gaat het onder meer om haatdragende content, kinderpornografische materiaal, misbruik van platformen op een manier die indruist fundamentele rechten en bewuste manipulatie van platforms, zoals het gebruik van geautomatiseerde bots voor het beïnvloeden van verkiezingen.

Advertenties

Daarnaast worden de platforms verplicht informatie te verstrekken over online adverteerders op hun platforms. Ook moeten zij inzage geven in meetwaarden die worden gebruikt door hun algoritme voor het voorstellen en ordenen van gegevens. Naleving van de wetgeving wordt gemonitord door onafhankelijke auditors.

Google en Facebook zijn door Reuters om een reactie gevraagd. Facebook zegt niet te willen reageren totdat het document is gepubliceerd. Google meldt in dit stadium niets te willen toevoegen aan de berichtgeving.

Terug naar nieuws overzicht