Wouter Hoeffnagel - 15 december 2020

Apple aangeklaagd door ontwikkelaar van alternatieve appwinkel

Apple aangeklaagd door ontwikkelaar van alternatieve appwinkel image

Apple is aangeklaagd door de ontwikkelaar van een alternatieve appwinkel. Ontwikkelaar Jay Freeman, ook bekend als SaurikIT, stelt dat Apple een monopolie heeft op appwinkels op iOS-apparaten.

Cydia is een alternatieve appwinkel voor het iOS-platform, waar gebruikers gebruik van kunnen maken door hun apparaten te jailbreaken. Dit betekent in de praktijk dat gebruikers beheerdersrechten verkrijgen op bijvoorbeeld hun iPhone of iPad. Zo kunnen zij onder meer applicaties die niet door Apple zijn goedgekeurd installeren. Bijvoorbeeld via alternatieve appwinkels als Cydia.

Dominante marktpositie misbruikt

Freeman stelt dat Apple echter misbruik maakt van zijn dominante marktpositie ten koste van rivalen zoals Cydia. Deze alternatieve appwinkel dreigt zijn deuren te sluiten en gaat volgens Freeman mogelijk failliet. De ontwikkelaar wil een schadevergoeding van Apple.

In een reactie aan Reuters meldt Apple de aanklacht te onderzoeken. Het bedrijf meldt klanten met het oog op beveiliging te ontmoedigen hun apparaat te jailbreaken.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!