Wouter Hoeffnagel - 16 december 2020

Fabrikant van motorkleding verbetert ontwerpproces met Mendix

Fabrikant van motorkleding verbetert ontwerpproces met Mendix image

REV’IT!, een Nederlands merk voor motorkleding en aanverwante producten, heeft een product data management (PDM) systeem gebouwd met behulp van het Mendix-platform. Hiermee stroomlijnt het bedrijf de design workflow en het ontwikkelproces.

REV’IT! werkte samen met Mendix partner Solvos om een digitaal systeem te ontwikkelen dat tegemoetkomt aan de strikte eisen van het fabricageproces, helpt kosten te besparen en zorgt dat producten sneller op de markt kunnen worden gebracht. Ook bespaart het systeem ontwerpers 20% van hun tijd die zij kunnen besteden aan de ontwikkeling van nieuwe innovaties.

Kwaliteit en pasvorm

Succesvolle productontwikkeling voor deze markt vereist veel ontwerpiteraties om kwaliteit en een goede pasvorm voor de drager te garanderen. Tegelijkertijd moeten prijzen en technische materialen van externe leveranciers over de hele wereld worden bijgehouden. Ook zijn in de Europese Unie op maat gemaakte motorkleding en bijbehorende uitrusting onderworpen aan veiligheidsvoorschriften en certificering. Daarom streven ontwerpers van motorkleding twee doelen na: de kleding en materialen moeten voldoen aan strenge veiligheidsnormen voor bescherming bij een ongeval, terwijl ze ook een esthetische uitstraling moeten hebben voor de modebewuste consumenten.

Er zijn oplossingen voor product data management voor mode en technisch ontwerp. Echter biedt geen van de standaard PDM-oplossingen de mogelijkheden die nodig zijn om samenwerkende teams van ontwerpers, ingenieurs en product managers die zowel aan strenge eisen voor zowel vorm als functie moeten voldoen, te helpen. Daarom besloot REV’IT! zelf een oplossing te ontwikkelen.

Met low-code naar de hoogste versnelling

REV'IT! beheerde eerder zijn prijs- en leveringsmodel met zelfgebouwde, aparte Excel-bestanden. Verder is het vastleggen van feedback van ontwerpers op afbeeldingen van product samples of nieuwe ontwerpen gemaakt op iPads of met pen en papier, een belangrijk onderdeel van de workflow van REV'IT! Maar het proces van het vastleggen van ontwerpwijzigingen en nieuwe specificaties was foutgevoelig, waardoor het iteratieve productieproces werd vertraagd.

REV’IT! had verschillende eisen voor een nieuwe oplossing. Het moest snel en gemakkelijk te bouwen zijn, eenvoudig toegang bieden tot alle noodzakelijke functies en ontwerpers meer tijd geven om zich te concentreren op het creëren van producten. Het low-code platform van Mendix zorgde voor een oplossing op maat voor de unieke uitdagingen van REV’IT!.

Randy Vos, IT-directeur bij REV’IT!: “We hadden een oplossing nodig die gebruiksvriendelijk was en toegankelijk voor verschillende partijen. Het Mendix-platform biedt zoveel flexibiliteit en vereenvoudigt dit hele proces voor ons. De methode die we voorheen gebruikten voor productontwerp en -ontwikkeling was veel te heterogeen. Ontwerpers kozen allemaal verschillende benaderingen om feedback te geven op de samples die ze ontvingen. Dit zorgde voor onnodige verwarring tijdens het feedbackproces, verlengde de release van nieuwe producten en frustreerde ontwerpers. Door gebruik te maken van low-code en een agile ontwikkelproces te implementeren voor deze enorme klus, konden we een oplossing bieden die het proces efficiënter maakt en die het team graag gebruikt."

Nieuwe producten sneller op de markt brengen

De op maat gemaakte PDM-oplossing van REV'IT! werd in slechts zes maanden gebouwd met het low-code platform van Mendix. Low-code is een visuele ontwikkelingsbenadering van applicatieontwikkeling waarmee developers met verschillende ervaringsniveaus applicaties voor web en mobiel kunnen maken, met behulp van drag-and-drop-componenten en modelgedreven logica via een grafische gebruikersinterface.

Het nieuwe PDM-systeem is gericht op een cruciale stap in de REV'IT! workflow: de nieuwe app stelt ontwerpers in staat om iteratieve feedback op visuele voorbeelden van de leverancier te registreren en te delen. De app-interface vermindert fouten bij het invoeren van data en genereert automatisch herziene specificaties van leveranciers. Deze cruciale stap heeft een directe impact op de time-to-market, waardoor de tijd tussen het definitieve ontwerp en de productlancering aanzienlijk wordt verkort.

REV’IT! schat in dat dankzij de PDM-oplossing die is gebouwd met Mendix, maar liefst 20% van de tijd van ontwerpers wordt bespaard. Ontwerpers hebben meer tijd om zich te concentreren op het ontwikkelen van innovatieve producten en hoeven zich geen zorgen te maken over of het Excel-bestand up-to-date is. Volgens Vos heeft het integreren van workflow data in de Mendix-applicatie één van de meest vervelende taken in het productontwikkelingsproces getransformeerd tot één van de gemakkelijkste.

Nick Ford, chief technology evangelist bij Mendix: "REV’IT! loopt in hun branche voorop op het gebied van productie en ontwerp. Ze gebruiken innovatieve technologie om veel interne processen te vereenvoudigen. We zijn er dan ook trots op dat we met hen hebben samengewerkt om de eerste low-code applicatie op te leveren. Het is geweldig te zien dat de oplossing zo'n positieve impact heeft op hun productontwikkeling.”

Klik hier om gratis toegang te krijgen tot content van Mendix World, 's werelds grootste virtuele low-code conferentie, met meer dan 60 sessies, waaronder meer dan 20 door klanten, over het hele scala aan low-code applicatie-ontwikkelingsthema's, van strategie tot praktische, hands-on platformtraining.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!