Raad van de EU in resolutie: autoriteiten moeten toegang krijgen tot versleutelde data

15-12-2020 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Raad van de EU in resolutie: autoriteiten moeten toegang krijgen tot versleutelde data

Een resolutie is door de Raad van de Europese Unie om autoriteiten toegang te geven tot versleutelde data. De resolutie beschrijft de standpunten van de Raad, maar is niet bindend.

In november is al een draft-versie opgesteld van de resolutie die nu is aangenomen. De Raad stelt in de resolutie de ontwikkeling en het gebruik van encryptie te ondersteunen. Wel moet er een betere balans worden gevonden tussen encryptie en beveiliging, aldus de Raad.

Toegang tot digitaal bewijsmateriaal

De belangrijkste reden hiervoor is dat encryptie in sommige gevallen het zeer moeilijk of praktisch onmogelijk maakt toegang te krijgen tot digitaal bewijsmateriaal, ondanks dat deze toegang rechtmatig moeten zijn. De Raad wil daarom dat autoriteiten toegang kunnen krijgen tot dergelijke versleutelde content, onder meer voor de aanpak van terrorisme, kindermisbruik en georganiseerde misdaad.

Hoe de Raad dit wil realiseren is onduidelijk. Zo stellen critici dat het creëren van een 'backdoor' in encryptie in de praktijk de veiligheid van versleuteling aantast. De Raad wil over het vraagstuk in discussie gaan met de techindustrie, met als doel tot transparante oplossingen te komen.

Terug naar nieuws overzicht
Security