Vraag naar datacenter hardware en software neemt toe

18-12-2020 | door: Witold Kepinski

Vraag naar datacenter hardware en software neemt toe

Nieuwe gegevens uit het derde kwartaal 2020 van Synergy Research Group laten zien dat de wereldwijde uitgaven aan datacenter hardware en -software met 2% zijn gestegen ten opzichte van het derde kwartaal van 2019, volledig dankzij een stijging van 21% in de uitgaven voor public cloud infrastructuur.

Grote cloud providers zoals AWS, Microsoft Azure en Google Cloud blijven fors investeren in hun datacenters om aan de steeds toenemende vraag naar hun diensten te voldoen. Ondertussen daalden de bedrijfsuitgaven voor hun eigen datacenterinfrastructuur met 8% ten opzichte van vorig jaar, het derde opeenvolgende kwartaal met een aanzienlijke daling.

In termen van marktaandeel vertegenwoordigen ODM's samen het grootste deel van de public cloud-markt, waarbij Huawei, Dell en Inspur zich verdringen om hun positie als leidende individuele leverancier.

Infrastructuur

De marktleiders in het derde kwartaal in bedrijfsinfrastructuur waren Dell en Microsoft, op afstand gevolgd door HPE.

De totale inkomsten uit datacenter infrastructuur apparatuur, inclusief zowel cloud- als niet-cloud hardware en -software, bedroegen 40,5 miljard dollar in het derde kwartaal, waarbij de public cloud infrastructuur goed was voor 43% van het totaal. De belangrijkste hardware-georiënteerde segmenten van servers, opslag en netwerken waren samen goed voor 76% van de datacenter infrastructuur markt. OS, virtualisatiesoftware, cloud beheer en netwerkbeveiliging zorgen voor het saldo.

Virtualisatie

Per segment is Dell de leider in server- en data storage opbrengsten, terwijl Cisco dominant is in het netwerksegment. Microsoft staat sterk in de ranglijst vanwege zijn positie in server-besturingssystemen en virtualisatietoepassingen. Buiten deze drie zijn de andere toonaangevende leveranciers op de markt HPE, Huawei, Inspur, VMware, Lenovo en IBM.

"De totale markt voor datacenterapparatuur is redelijk stabiel, met een gemiddelde groei van 2% in de afgelopen zes kwartalen, maar de uitgavenmix van public cloud providers en ondernemingen blijft aanzienlijk verschuiven ten gunste van de cloud", aldus John Dinsdale, een hoofdanalist bij Synergy Research Group. “Het aandeel van de cloudprovider in het totaal is in elk van de laatste drie kwartalen met ongeveer twee procentpunten gestegen, wat een vrij dramatische verandering in zo'n enorme markt betekent. De verschuiving naar cloud gebeurde daarvoor al, maar in een veel geleidelijker tempo. Het spreekt voor zich dat COVID-19 een katalysator is geweest achter deze veranderingen.”

Terug naar nieuws overzicht
Datacenter