Om gebruik te maken van de Youtube player moet u Analytische en functionele cookies toestaan.

Wijzig cookie voorkeuren
19-12-2020 | door: Blog
Deel dit artikel:

Hoe Cisco collaboration menselijker en leuker gaat maken

In dit bizarre jaar hebben we massaal kennis gemaakt met collaboration-oplossingen. Dat werden must-haves voor velen. Mede door collaboration konden we dit jaar goed door blijven werken. Toch hoor ik ook vaak dat mensen nog iets missen. Een persoonlijke touch. Menselijkheid. Cisco, met Webex traditioneel toonaangevend in deze markt, staat nu vooraan om daar verandering in te brengen.

Sinds een paar maanden ben ik bij Tech Data Business Development Manager van het Cisco-team en in die rol houd ik me met name bezig met de tak collaboration. Dus volgde ik met veel belangstelling wat Cisco deze maand tijdens het online event WebexOne ging presenteren. Mede door een aantal overnames van Cisco had ik hoge verwachtingen en die werden ruimschoots waargemaakt.

Eén van de sterke punten van Webex is dat Cisco het platform, de software en de endpoins allemaal in eigen huis heeft en ontwikkelt. Om met de endpoints te beginnen: Cisco lanceerde tijdens WebexOne drie nieuwe devices. De Webex Desk Camera is een heel betaalbaar product van hoge kwaliteit, met een paar leuke functionaliteiten. Zo kun je jezelf muten en unmuten met alleen een handgebaar. Geen aanrakingen dus, wat in deze tijd geen overbodige luxe is. Ook lanceerde Cisco Webex Desk, een slimme display voor collaboratie en co-creatie en de Webex Desk Hub, speciaal bedoeld om werken met flexibele werkplekken in een kantoor eenvoudiger te maken.

Allermooiste lancering
Maar dat is lang niet alles, want ook Webex zelf gaat op de schop. Het krijgt een nieuw design, waarmee je onder andere heel intuïtief aan kunt geven wie je in beeld wilt zien. Bekijk de onderstaande video maar eens voor een eerste indruk. Ik krijg daar zelf een heel goed gevoel bij.

Maar als je mij vraagt wat de allermooiste lancering is, dan zeg ik: real-time translation. Vanaf februari wordt dat mogelijk met meer dan tien talen, waaronder Nederlands. Iemand spreekt in zijn eigen taal en ik krijg de Nederlandse ondertiteling in beeld. Alsof ik naar Netflix kijk. Zakelijke taalbarrières worden daarmee overbrugd. Dat is, zoals ik het zie, de toekomst van collaboration en Cisco is iedereen hiermee nu een stap voor.

Ook uniek is dat het nieuwe Webex door middel van AI fysieke gebaren kan omzetten in emoji’s. Als je bijvoorbeeld klapt, je duim opsteekt of lacht, dan wordt dat op die manier zichtbaar. Wat dat toevoegt? Dat zal ik uitleggen. In sessies waarbij iemand presenteert en de rest van de deelnemers de microfoon op mute heeft staan ontbreekt nu vaak nog interactie en persoonlijk gevoel. Hiermee komt daar een einde aan. Er komt leven in de brouwerij.

Collaboration mag namelijk ook leuk zijn. In dat kader is Cisco’s zeer recente overname van Slido ook erg interessant. Daarmee kun je interactieve elementen aan een meeting toevoegen, zoals een live quiz, wat ideaal is om bijvoorbeeld trainingen leuker te maken. Dat kan precies voor dat beetje levendigheid zorgen dat nu nog wel eens ontbreekt.

Nog maar het begin
Ook bijzonder is de diepe integratie met de software van derde partijen, zoals onder andere Salesforce en Dropbox. Daardoor kun je bijvoorbeeld heel makkelijk vanuit één van die applicaties een Webex-meeting starten. Goede geïntegreerde security is natuurlijk ook een absolute must. Cisco heeft dat traditioneel goed op orde, ook in dit geval.

De rode draad van WebexOne was dat Cisco collaboration leuker en menselijker wil maken en als het aan mij ligt zien de stappen die ze gaan zetten er veelbelovend uit. Ze hebben de handschoen opgepakt en zijn niet bang om voorop te lopen. Deze lanceringen zijn nog maar het begin. Wil je er meer over weten? Neem gerust contact met mij op.

Door: Erwin Koreneef, Business Development Manager Tech Data
[email protected]

Terug naar video overzicht