Wouter Hoeffnagel - 19 december 2020

Groen licht voor overname Fitbit door Google

Groen licht voor overname Fitbit door Google image

De overname van Fitbit door Google is goedgekeurd door de Europese Commissie. Wel moet Google hiervoor toezegging doen over het gebruik van data van Fitbit-gebruikers.

Google maakte eind vorig jaar bekend Fitbit over te nemen voor 2,1 miljard dollar. Het bedrijf krijgt hiermee een bedrijf in handen dat fitnesstrackers en smartwatches produceert. Deze apparaten kunnen onder meer worden gebruikt om via sensoren data over gebruikers te verzamelen, zoals hun hartslag. De overname was voor de Europese Commissie aanleiding tot een onderzoek. De Commissie vreesde dat Google met de overname zijn dominante positie op de markt voor online advertenties nog verder zou uitbouwen met behulp van de data die het via Fitbit verzamelt.

Toezeggingen

Google zegt nu toe data van Europese gebruikers van Fitbit niet te zullen gebruiken voor online advertenties. Om dit te waarborgen worden de gegevens ondergebracht in een silo, die voorkomt dat de gegevens vermengen van data afkomstig uit andere bronnen. Ook zegt Google toe dat de apparaten van Fitbit ook compatibel blijven met andere besturingssystemen dan Android.

De afspraken hebben een looptijd van tien jaar, en kunnen wat betreft Google Ads na het aflopen van dit termijn met nog eens tien jaar worden verlengd.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!