Alibaba stopt gezichtsherkenning technologie voor Oeigoerse minderheid in China

20-12-2020 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Alibaba stopt gezichtsherkenning technologie voor Oeigoerse minderheid in China

De Chinese cloud gigant Alibaba Group heeft toegegeven dat het een technologie heeft ontwikkeld die wordt omschreven voor gezichtsherkenning voor het herkennen van etnische groepen zoals Oeigoeren die worden vervolgd en vastgezet in kampen of fabrieken in China. De technologie heeft een algoritme-kenmerk voor het taggen van videobeelden. Alibaba zweert dat deze toepassing nooit meer het daglicht zal zien zo meldt The Register.

Alibaba meldt in een verklaring: "Raciale of etnische discriminatie of profilering in welke vorm dan ook is in strijd met het beleid en de waarden van Alibaba. We zijn geschokt om te horen dat Alibaba Cloud een technologie voor gezichtsherkenning heeft ontwikkeld in een testomgeving waarin etniciteit is opgenomen als een algoritme-attribuut voor het taggen van videobeelden. Het was nooit onze bedoeling dat onze technologie wordt gebruikt voor en staat niet toe dat deze wordt gebruikt voor het targeten van specifieke etnische groepen, en we hebben elke etnische tag in ons productaanbod verwijderd. Deze proeftechnologie is door geen enkele klant ingezet. We staan niet toe en staan niet toe dat onze technologie wordt gebruikt om specifieke etnische groepen te targeten of te identificeren."

De Chinese web- en e-commercegigant kwam onder druk te staan na een artikel van 16 december van onafhankelijke videobewakingsanalisten en -adviseurs van IPVM, die ook aan dit stuk samenwerkten van de The New York Times.

Lees meer in The Register.

Terug naar nieuws overzicht