VS zetten chipfabrikant SMIC en dronefabrikant DJI op zwarte lijst

21-12-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

VS zetten chipfabrikant SMIC en dronefabrikant DJI op zwarte lijst

De Chinese chipfabrikant SMIC en de Chinese fabrikant van drones DJI zijn toegevoegd aan een Amerikaanse zwarte lijst. Amerikaanse organisaties mogen hierdoor alleen nog met deze partijen handelen indien zij hiervoor een licentie aanvragen.

De Amerikaanse overheid stelt dat de maatregelen tegen SMIC bedoeld zijn om de toegang van bedrijf tot Amerikaanse technologie te beperken. Aanleiding hiervoor zijn vermeenden banden van SMIC met het Chinese leger. Zo zou het bedrijf volgens de Amerikaanse overheid met de Chinese overheid hebben samenwerkt aan ballistische raketten met een kort tot middellang bereik, meldt de BBC.

Ook zou de organisatie betrokken zijn geweest bij de ontwikkeling van een exoskelet voor militairen. Door SMIC op de Entity List te plaatsen wil de VS voorkomen dat Amerikaans intellectueel eigendom en productiefaciliteiten worden gebruikt door klanten van SMIC voor militair-civiele doeleinden.

DJI

DJI wordt toegevoegd aan de Entity List aangezien het bedrijf volgens de Verenigde Staten betrokken is geweest bij mensenrechtenschendingen in China. De ban moet voorkomen dat DJI Amerikaanse technologie in handen krijgt. De verkoop van DJI drones kan echter wel worden voortgezet.

Terug naar nieuws overzicht
Hardware